Україна і світ

Реабілітаційно-спортивні збори для військовослужбовців та ветеранів відбулися на Львівщині

Упродовж десяти днів чинні військовослужбовці та ветерани, які беруть активну участь у спортивних змаганнях, мали змогу вдосконалювати загальну фізичну підготовку та навички стрільби з лука в Західному реабілітаційно-спортивному центрі.

Серед учасників зборів — призери міжнародних «Ігор Нескорених» та «Ігор Воїнів». Також на збори запросили спортсменів-лучників Львівського обласного центру спорту людей з інвалідністю «Інваспорт». Учасники обмінялись досвідом та вдосконалили навички. Спільна мета ветеранів і тренерів — створення спеціального спортивного простору для військових та ветеранів, який буде доступним для людей із різними видами травм. Наприкінці грудня планують провести ще один збір — до нього мають приєднатися військові, які нині на фронті.

Цьогорічні виступи українських ветеранів та військовослужбовців на міжнародних змаганнях «Ігри Нескорених» показали, що їхній рівень є дуже високим.

— Перед змаганнями ми практично не тренувались. Попри це, нам вдалось показати високі результати. Зараз я займаюся стрільбою з лука більше для себе, своїм прикладом хочу показувати іншим воїнам та ветеранам, що є така можливість — тренуватись, змагатись, подорожувати, — розповідає Сергій Калитюк. У 2014 році він дістав важке поранення в районі Ямполя. Цьогоріч Сергій виборов медалі і на «Іграх Нескорених» у Нідерландах, і на «Іграх Воїнів» у США.

— Ми першими серед областей інтегрували напрямок фізкультурно-спортивної реабілітації учасників АТО/ООС та ветеранів російсько-української війни в обласну програму розвитку спорту. Фізична активність у поєднанні з роботою психолога дозволяють повертати людей до здорового цивільного життя після тяжких травм. У ветеранському спорті людина знаходить близьких їй по духу людей, нові цілі та нову мотивацію. Саме тому найближчим часом ми будемо максимально розширювати та вдосконалювати напрямки роботи, — розповідає начальник управління молоді та спорту Львівської обласної військової адміністрації Роман Хім’як.

Ветеран Павло Лучків після поранення розпочав вправлятися у стрільбі з лука. Брав участь у відборах до національної збірної на міжнародні ветеранські змагання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

— Спорт — це хороший метод реабілітації, тому що ти сам себе дисциплінуєш, сам себе виховуєш, і за рахунок цього поліпшуєш своє ментальне і фізичне здоров’я. Це добрий спосіб подолати труднощі, вийти з депресії, — ділиться власним досвідом Павло.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-11 22:55:45