Україна і світ

Пташиний грип може спровокувати нову пандемію — експерти

Науковці попереджають, що з кожним роком пташиний грип з’являється дедалі в більшій кількості країн і мутує. Якщо не вживати відповідних заходів, у недалекому майбутньому він може передаватися від людини до людини і світ постане перед новою пандемією.

Влада грає з вогнем

За словами керівника Центру нових вірусних захворювань при Женевському університеті Ізабель Еккерль, вірогідність зараження людини тим більша, чим довше і ширше вірус циркулює серед різних ссавців.

Водночас епідеміолог із Гарварду Майкл Міна наголосив, що влада США грає з вогнем, не вживаючи достатніх заходів проти поширення хвороби. Наразі вірус H5N1 вже виявлено у мишей і кішок.

Зараз дивляться

Хвиля інфекції

Експерти фіксують, що 2021 року пташиний грип досяг Північної Америки, де вже восени 2023 року вперше заразилися корови. Нині хвиля інфекції поширюється вже по 12 штатах.

За даними дослідників, люди не тільки зможуть заразитися цим вірусом, а й далі він зможе передаватися від людини до людини.

– Цей вірус може викликати у людей як легкі інфекції верхніх дихальних шляхів і очей, так і потенційно смертельні захворювання – такі, наприклад, як пневмонія, – повідомили в Центрі з контролю за захворюваннями США.

Поки що не все так страшно

Фахівці заспокоїли, що наразі пташиний грип не передається від людини до людини, і смертельні випадки та захворювання наразі вкрай рідкісні серед людей, але поширення цього грипу слід зупиняти.

– Захворювання і смертельні випадки серед людей нині вкрай рідкісні. Для цього потрібен дуже інтенсивний контакт із зараженими тваринами, а інфіковані люди не передають вірус, – пояснив колишній експерт ВООЗ з пандемій, професор Клаус Штер.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-05 10:23:08