Україна і світ

Прокуратура Польщі проти участі українців у розслідуванні падіння ракети – ЗМІ

Польська прокуратура не погодиться долучити українських правоохоронців до розслідування падіння ракети в селі Пшеводув.

Про це повідомляє видання Rzeczpospolita.

За ними джерел, у Польщі просто немає юридичної можливості долучити українських експертів. Це суперечить процедурі та інтересам слідства, адже розглядається версія, що у селі могла впасти українська зенітна ракета.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що українські експерти прибули до Пшеводува у п’ятницю.

– Українські фахівці вже працюють на місці трагедії, яка була спричинена російським ракетним терором проти України. Я вдячний польській стороні за те, що надала їм [українцям] доступ. Ми продовжимо нашу співпрацю у відкритому та конструктивному руслі, як це роблять близькі друзі, – написав очільник МЗС.

Українських слідчих допустили до місця трагедії після закінчення огляду, який проводили польські криміналісти. Наші експерти побачили залишки ракети та воронку, але жодних процесуальних дій не проводили, аже законом це не передбачено.

Варто зазначити, що і польські слідчі не можуть здійснювати таку ж діяльність на території іншої держави – можуть бути лише пасивними спостерігачами.

Рішення про хід розслідування та його напрямки приймає виключно польська прокуратура.

Україна може долучитися до розслідування в рамках міжнародної слідчої комісії, але таку поки не створили.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Європейська правда

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-21 14:37:18