Україна і світ

Про емоції, довіру і хаос: правила, які виробилися у наших бійців на війні

Військові експерти, які знають про виживання на полі бою з чуток, розповіли про правила, які виробилися у наших воїнів в ході участі в активних бойових діях.

– Наші захисники віддають життя в боях, отримують поранення, дружини залишаються вдовами, діти – сиротами. Війна коли-небудь закінчиться. Додому повернуться ті, кому судилося вижити, але в їхніх головах війна триватиме, як і принципи, що зародилися на ній, – зазначають військові.

Правила, які продукувалися в учасників бойових дій

Ніяких емоцій. У бою доводиться робити це дивне поділ: ніяких емоцій при максимальній роботі всіх органів почуттів. Людина повинна загострювати всі свої органи чуття, але не повинна проявляти свої емоції. Це необхідно, щоб швидко, без роздумів сховатися або атакувати.

Зупинка в хаосі. Якщо навколо відбувається щось незрозуміле – потрібно завмерти, зробити аналіз навколишнього середовища.

Миттєва реакція при небезпеці. У небезпечній ситуації немає часу на аналіз – життя рятує миттєва реакція. Якщо воїн чує звук, який може нести загрозу, він реагує.

Нікому і нічому не довіряти. Питання довіри на війні відносне і правило “не довіряй нікому” є життєво важливим. Не перевірив – довірився смерті.

Завжди планувати заздалегідь. Де б не знаходився воїн, він складає план дій, атаки або відходу. Не підготувався, не прорахував, застали зненацька – смерть.

Довіряти тільки перевіреним друзям. Довірений – не той, хто просто говорить, а той, хто правильно діє в екстремальних ситуаціях, хто врятував твоє життя або життя інших. Все грунтується на досвіді.

У воїна таких довірчих відносин вже ні з ким не буде. І ті, хто були до війни друзями, насправді вже такими не є.

Такі правила виробляються у бійця на війні, завдяки яким він виживає. Тепер треба вчитися жити з тими, хто повернувся з війни, а не перебувати в ілюзії, що продовжуєте жити з тими, кого на війну проводжали.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: ССО Азов

психолог
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-29 09:55:04