Україна і світ

Припадає 60% експорту: ціна основної марки нафти РФ Urals впала до $43,72 за барель

Вартість основної марки нафти Росії Urals, на який припадає 60% експорту, впала до $43,72 за барель (майже 158 л). Про це свідчать дані постачальника інформації про ціни на ринку Argus Media.

Водночас за сорт російської нафти ESPO намагаються сторгувати вартість до $67,11 за барель. Агентство зазначає, що Urals торгується на рівнях ціни, значно нижчою за стелю, встановлену в Європейському Союзі та країнах G7.

Аналітики Bloomberg зазначають, що вартість російської Urals має знизитися через втрату європейських ринків, зростаючих ставок на її перевезення та скорочення кількості можливих покупців. Нижча ціна на енергоносій необхідна конкуренції на ринках Азії.

ESPO – сорт нафти, яка виробляється у Сибіру. Її закуповують країни Азії. Раніше вона також постачалася до США. У березні США заявляли про плани відмовитися від купівлі російської нафти.

Urals — це експортна марка нафтової суміші, що виходить внаслідок змішування у системі трубопроводів Транснафти важкої високосірчистої нафти Уралу та Поволжя.

На початку грудня набула чинності домовленість про граничну ціну на російську нафту, запроваджену країнами ЄС та G7, а також Австралією та Норвегією. Вона встановлена на рівні $60 за барель.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Кремлі анонсували заходи у відповідь на це рішення. За інформацією Bloomberg, Росія розглядає введення цінової статі на нафту. Москва може реалізувати обмеження через запровадження фіксованої ціни на російську нафту або встановлення на неї максимальних знижок для зарубіжних еталонних сортів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-09 18:06:35

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин