Україна і світ

Пригожин звітує про успіхи в Соледарі, щоб зміцнити авторитет ПВК Вагнера – ISW

Власник приватної військової компанії Вагнера Євген Пригожин звітами про “успіхи” своєї ПВК в Соледарі Донецької області прагне зміцнити репутацію групи як ефективної бойової сили.

Так аналітики Інституту вивчення війни (ISW) розтлумачили останні заяви Пригожина про те, що “виключно” підрозділи Вагнера займають позиції в Соледарі та ведуть “запеклі бої за будівлю міськадміністрації”.

Експерти звернули увагу, що протягом останніх кількох днів сили групи Вагнера поширюють повідомлення про захоплення території в межах Соледара.

У мережі навіть з’явилися записи, де вагнерівці буцімто ведуть запеклі стрілецькі бої біля будівлі адміністрації в центрі міста.

Після цього в російських джерелах заговорили про “досягнення” ПВК як свідчення того, що сили групи Вагнера можуть незабаром оточити Бахмут.

Зауважимо, що саме на Соледарі російські окупанти нині найбільше сконцентрували свої зусилля.

Однак, за словами президента України Володимира Зеленського, результатом цієї важкої й тривалої битви все одно стане звільнення всього українського Донбасу.

Уся земля під Соледаром, зазначає глава держави, нині – у трупах окупантів та шрамах від ударів.

Там майже не залишилося цілих стін, проте саме завдяки стійкості воїнів ЗСУ Україна змогла виграти додатковий час і сили.

Аналітики ISW вважають, що керівнику приватної військової компанії Вагнера Євгену Пригожину потрібен Соледар саме через родовища, на яких РФ зможе заробити гроші для фінансування повномасштабної війни проти України.

В Інституті вивчення війни бачать ознаки того, що одержимістю Росії та Пригожина захопити Бахмут керують фінансові мотиви.

Повномасштабна війна в Україні триває вже 321-шу добу.

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Більше інформації про війну в Україні – новини онлайн читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-10 10:16:12