Україна і світ

Працездатний вік в Україні: зі скількох років можна влаштуватися на роботу

Фото: Pixabay

Згідно із законодавством України, загальний мінімальний вік для працевлаштування становить 16 років. Факти ICTV дізнавалися, який працездатний вік в Україні та коли можна вийти на пенсію.

Працездатний вік в Україні: зі скількох років можна почати працювати

Законодавство України встановлює такі мінімальні вікові обмеження для працевлаштування:

  • Особи, які досягли 16 років, можуть працевлаштуватися на будь-яку роботу, яка не заборонена законом.
  • У деяких випадках, за згодою батьків або опікуна, можна працевлаштуватися з 15 років. Однак робота має бути легкою, не шкідливою для здоров’я і не порушувати навчальний процес.
  • Діти з 14 років можуть працювати лише у вільний від навчання час, виконуючи легку роботу, яка не шкодить їхньому здоров’ю. Така робота можлива лише за згодою батьків або опікуна.

Для неповнолітніх встановлено скорочений робочий день і заборонено працювати в нічний час, у вихідні та святкові дні.

Зараз дивляться

Перед працевлаштуванням неповнолітній має пройти обов’язковий медичний огляд.

Для підлітків 14-15 років потрібен документ, який підтверджує, що особа працюватиме у вільний від навчання час.

Неповнолітні особи, яким не виповнилося 18 років, у трудових відносинах мають такі ж самі права, як і повнолітні. Але щодо охорони праці, робочого часу, відпусток та інших умов, неповнолітні мають право на певні пільги.

Працездатний вік в Україні 2024: коли можна вийти на пенсію

В Україні пенсійний вік пов’язаний із тривалістю страхового стажу. У 2024 році, щоб вийти на пенсію у 60 років, необхідно мати не менше 31 року стажу. Якщо стажу менше, то пенсія можлива у 63 роки (за 21 року стажу) або у 65 років (за 15-21 року стажу). Варто пам’ятати, що вимоги до стажу щорічно підвищуються. У разі, коли стажу недостатньо навіть для 65 років, призначається соціальна допомога.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви не набрали необхідного стажу для виходу на пенсію в 60 років, ви можете продовжити працювати і вийти на пенсію пізніше (у 63 або 65 років). Страховий стаж можна купити.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-26 15:40:22