Львівський портал

Повторна ВЛК для обмежено придатних до служби: роз’яснення від Міноборони

Усі громадяни України, які мають статус «обмежено придатні» до військової служби, повинні пройти повторну військово-лікарську комісію до початку лютого 2025 року. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві оборони.

Напередодні президент України підписав закон №3621-IX, який, зокрема, передбачає скасування статусу «‎обмежено придатний» для військовозобов’язаних.

Сам закон набирає чинності через місяць із моменту його публікації, тобто з 4 травня.

У Міноборони підкреслюють, що скасування статусу «обмежено придатний» не означає автоматичного переходу до статусу «придатний» чи «непридатний».

Громадяни, визнані обмежено придатними до військової служби, протягом дев’яти місяців після набрання чинності законом мають пройти повторну військово-лікарську комісію. Тобто зробити це потрібно до 4 лютого 2025 року.

Водночас уряд до початку серпня також має прийняти нормативно-правові акти, якими буде визначено оновлений перелік захворювань для визначення придатності/непридатності до військової служби.

Після повторної ВЛК:

  • військовозобов’язані, визнані непридатними, будуть виключені з військового обліку. Придатні зможуть проходити службу;
  • військових, визнаних непридатними, звільнять з військової служби, а ті, кого визнають придатними, продовжать службу.

Нагадаємо, 21 березня Верховна Рада України прийняла закон про забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист. Саме він передбачає повне скасування статусу «обмежено придатний», тож усі військові та військовозобов’язані, які його мають, повинні повторно пройти ВЛК.

2 квітня президент України також підписав два закони, пов’язані з мобілізацією. Вони передбачають зниження мобілізаційного віку з 27 до 25 років та створення електронного кабінету військовозобов’язаного.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-04-04 13:02:44

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин