Україна і світ

Погрози Путіна ядерною зброєю – в ISW розповіли, чи реальна ескалація

Ядерні погрози Володимира Путіна є частиною шантажу Кремля, щоб відмовити західних союзників України від допомоги їй, але навряд чи такі погрози призведуть до реальної ядерної ескалації.

Так вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

За словами аналітиків, стратегічна поразка Росії у війні не загрожує суверенітету і територіальній цілісності Росії, але може загрожувати путінському режиму.

Зараз дивляться

Ядерна ескалація

У ISW наголошують, що Путін не пішов на ядерну ескалацію після поразок під Києвом, Харковом чи втечі з Херсона у 2022 році. Ті поразки російської армії точно не загрожували суверенітету РФ.

З 2022 року ядерні погрози Путіна суперечать самі собі. Наприклад, він заявляв, що Україна не була агресивною щодо РФ, але нібито загрожувала Донбасу до того, як Путін окупував ці регіони. Під час обговорення змін у російській ядерній доктрині, Путін заявив, що Росії не потрібна здатність завдати превентивного ядерного удару. Аналітики ISW вважають, що ці заяви просто несумісні з уявленням про те, що Росія веде “екзистенціальну війну”.

Крім того, Путін вважає, що удари України по російській території з використанням західної зброї не перетинають так звані червоні лінії, що могло б призвести до ядерної ескалації.

Маніпуляція Путіна ядерними погрозами

Путін на прес-конференції 20 червня після поїздки до Північної Кореї та В’єтнаму заявив, що Росія розглядає можливість внесення змін до своєї ядерної доктрини, оскільки “потенційний противник” нібито працює над зниженням порога застосування ядерної зброї.

У ISW називають регулярні ядерні погрози з боку Путіна одним зі способів маніпулювати рішеннями Заходу щодо допомоги Україні.

Аналітики також вважають, що Росія не зможе перемогти Україну або Захід – і, найімовірніше, програє, – якщо Захід мобілізує свої ресурси для опору Кремлю.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-21 09:39:07