Підвищує ризик раку прямої кишки: вчені додали ще один пункт до шкідливості фруктози
У дослідженні китайських учених під керівництвом професора Піао Хайлона з Далянського інституту хімічної фізики було виявлено нові механізми того, як часте вживання фруктози сприяє розвитку колоректального раку.
Фруктоза і метаболічні захворювання
Уже декілька груп учених з різних куточків світу встановили, що фруктоза – найпоширеніший харчовий підсолоджувач, який широко використовується в оброблених солодких напоях, цукерках і випічці, тісно пов’язана з метаболічними захворюваннями, такими як ожиріння, діабет і стеатоз – ожиріння печінки.
А ось тепер до цього переліку ризиків вживання фруктози додався ще й колоректальний рак.
Шкода фруктози доведена
Дослідники виявили, що швидкість метаболізму фруктози в макрофагах була значно повільнішою. Використовуючи аналіз метаболічного потоку 13 C-міченої фруктози, вони продемонстрували, що фруктоза, ймовірно, пригнічує поляризацію M1-подібних TAM.
Це значно зменшувало утворення пов’язаних з мітохондріями мембран ендоплазматичного ретикулуму (MAM) і знижувало концентрацію кальцію в цитоплазмі та мітохондріях.
– Наше дослідження розкриває нову роль фруктози як сигнальної молекули, яка сприяє розвитку колоректального раку, — пояснив професор Піао Хайлон.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: MedicalXpress
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-12 16:34:00