Україна і світ

Підтримка України: на «Рамштайні» зібралися  делегації 54 країн

Міністр оборони Олексій Резніков, говорячи про підсумки засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайну», яка відбулася сьогодні, 14 лютого, у Брюсселі, повідомив, що дуже задоволений його результатами, та розповів про деякі з основних меседжів, які сьогодні прозвучали.

– Я дуже задоволений сьогоднішнім засіданням у  форматі «Рамштайн», тому що сьогодні я почув декілька цікавих для себе речей. Передусім зазначу, що сьогодні під час засідання у форматі «Рамштайн» за одним столом зібралося 54 делегації. Тобто, антикремлівська коаліція зростає. Я чітко почув меседжі від всіх –  це повна підтримка України до перемоги. І перемогою усі вважають саме перемогу України на полі бою, – сказав Олексій Резніков.

Він назвав кілька основних меседжів, які звучали під час засідання Контактної групи з допомоги Україні. Один з основних, як він зазначив, це «швидкість, своєчасність і  стабільність».

– Ми продовжили говорити про навчання наших підрозділів на тій техніці, яку нам дають партнери, і яку ухвалено рішення надавати. Щоб цілі підрозділи могли виконувати рішення Генерального штабу зі звільнення українських територій, – сказав Олексій Резніков.

Та навів цитату Ллойда Остіна «Україна мусить перемогти. Саме мусить, а не може чи має».

Також він зазначив, що дуже важливий меседж прозвучав сьогодні від Єнса Столтенберга, з яким були згодні всі міністри оборони, та ті, хто виступав:  Меседж про те, що коли хтось говорить, що є якісь ризики в разі надання чергового траншу допомоги для України, то ризик залишається тільки один – це якраз те, що зло може перемогти. І ризик для всіх є, якщо зло переможе, і для всіх інших тоталітарних режимів це буде хороший приклад. Тому заради майбутньої світової безпекової конструкції світ має допомогти Україні перемогти. Інших ризиків немає. Тому, безпека світу  – це є спільний світовий інтерес, – сказав Олексій Резніков.

Також він зазначив, що одним із ключових меседжів звучало слово «єдність», «єдність всіх навколо України, заради перемоги України». Міністр оборони України навіть цитату пана Єнса Столтенберга про те, що «швидкість рятує життя». Мова йде про швидкість надання допомоги Україні, швидкість ухвалення рішень. Цей меседж, як зазначив Олексій Резніков, теж у різних варіаціях звучав з уст партнерів.

Важливим аспектом під час зустрічі Олексій Резніков назвав забезпечення вищої підзвітності, зокрема, щодо обліку зброї, яку надають партнери Україні для боротьби проти агресії росії.

–  Ми завжди хочемо прозорості, транспарентності, відкритості у наших стосунках для того, щоб в суспільствах не було сумніву, що їхня зброя іде на полі бою проти ворога. І сьогодні доповідь була, зокрема, щодо перевірок по тих сучасних натівських системах, які ми застосовуємо.

Ми запросили також будь-яку країну, якщо в  них є потреба, приїхати і перевірити, навіть просто до того батальйону, підрозділу, де знаходиться зброя від їхньої країни. Тобто, моніторинг здійснюється завжди, кожного дня і ночі. Єдине обмеження, яке є у кожного перевіряльника – це їхнє правило безпеки. Тобто, чи готові вони приїхати на поле бою. Якщо ні, ми готові надавати будь-які документи. Власне кажучи, і сьогодні був звіт, яким усі залишилися дуже задоволені, – сказав Олексій Резніков.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Олексій Резніков подякував українським журналістам за увагу, та пообіцяв зустрітися в Україні та розповісти про зустрічі в Брюсселі більш докладно.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-14 19:19:42