Україна і світ

Підготовку зберегли у таємниці, ворог не очікував удару: як звільняли Балаклію на Харківщині

Балаклія – це колишній районний центр неподалік від траси міжнародного значення Харків – Ростов. Відоме місто тим, що колись там були на 65 арсеналі великі склади артилерійського озброєння у селищі Вербівка.

Факти ICTV дізналися, як українські захисники звільняли Балаклію на Харківщині від російської окупації у вересні 2022 року. Про це йдеться у документальному фільмі Харківський контрнаступ. Земля.

Загін Kraken за підтримки бронетехніки вирішив не штурмувати Балаклію в лоб, а обійти її, зайнявши одне за одним невеликі села навколо міста.

Зараз дивляться

Ворог не очікував удару на Балаклію, підготовку наступу вдалося зберегти у таємниці. Штурмові підрозділи Kraken одразу заволоділи ініціативою.

– Морально-психологічний стан їхній подавлений. Може, у себе на тренуваннях були кращими, але тут вони не можуть зорієнтуватися, блудять. Найелементарніше за топографією: якщо ти розвідник, спецпризначенець – це найголовніший предмет, щоб ти вмів орієнтуватися на місцевості. Вони тут блудять, вони всі перелякані, і морально-бойовий дух у них дуже-дуже низький, – розповів офіцер спецпідрозділу Kraken ГУР МО України з позивним Віто.

РФ не змогла організувати достойного опору, а потім бойові порядки російської армії просто посипалися. Росіяни просто почали панічно тікати, а хто не встиг, то потрапляв у полон. Спочатку Kraken взяв під контроль територію артилерійських складів у Вербівці.

Спантеличених різким і раптовим наступом росіян щільно притискала реактивна ствольна артилерія та міномети. Перші штурмові групи досягли околиць Балаклії, увійшли у місто та закріпилися. Але потрібно було просуватися далі та заходити вже у міські квартали.

– Ми відчували, що потрібно завдати десь такий удар, щоб ворог просто похитнувся та посипався. Дії наших військ були настільки швидкими й неочікуваними для них, що це призвело до паніки, втрати управління, російські військовослужбовці почали втікати, – зазначив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський.

Кожне просування ретельно продумували, планували та контролювали дронами з повітря, ретельно зачищали, проводили дорозвідку та йшли вперед.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За довгі пів року, які Балаклія перебувала під ворожою окупацією, росіяни встигли створити тут повноцінну окупаційну адміністрацію зі всіма владними атрибутами. Все це 8 вересня 2022 року о другій половині дня відправилося на смітник історії.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-22 23:43:20

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин