Україна і світ

Перша леді відкрила «Українську книжкову поличку» у Головній бібліотеці Мазовецького воєводства

У межах візиту до Республіки Польща перша леді України Олена Зеленська відкрила «Українську книжкову поличку» у Головній бібліотеці Мазовецького воєводства у Варшаві. Разом з Послом України в Польщі Василем Зваричем вона зустрілася з представниками української громади, активістами й тимчасово переміщеними українськими громадянами. Повідомляє Офіційне інтернет-представництво президента України.

Завдяки ініціативі Олени Зеленської у книжковому фонді однієї з найбільших і найстаріших публічних бібліотек Польщі з’явилася колекція українських книг як для дорослих, так і для наймолодших читачів. У межах проекту українські видання також передадуть до районних книгозбірень Мазовецького воєводства, діяльність яких координує Головна бібліотека.

«На книжкову поличку стануть дорослі й дитячі видання, які дадуть змогу нашим громадянам читати рідною мовою. А іншим – якнайкраще зрозуміти Україну, українців та познайомитися з нашою історією, філософією, культурою. Власне це і є метою проекту – взаєморозуміння через культуру», – сказала Олена Зеленська.

Книги для проекту доправлено в межах акцій «Українська книжкова поличка», «Українським дітям – українську книгу», «Книжки без кордонів», які реалізуються спільно з Міністерством закордонних справ України, Міністерством культури та інформаційної політики та Українським інститутом книги у співпраці з Державним комітетом телебачення і радіомовлення України.

Втілення проекту «Українська книжкова поличка» у Варшаві стало можливим завдяки донорській підтримці партнера – Благодійного фонду «Київська школа економіки». Київська школа економіки надає значну допомогу у розвитку освіти в Україні, а в межах підтримки проекту першої леді закупила комплекти українських книг, що будуть розповсюджені у 26 країнах світу.

Наприкінці зустрічі Олена Зеленська наголосила, що для українських тимчасових переселенців надзвичайно важливо не втрачати зв’язок з батьківщиною та рідною мовою, і саме доступність української літератури у країнах їхнього перебування допоможе в цьому.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Проект «Українська книжкова поличка» під патронатом першої леді був запланований ще до початку російської агресії проти України та передбачає  поширення української літератури в оригіналі та перекладах у провідних бібліотеках світу. Нині ініціативу втілено у 18 країнах: Австрії, Туреччині, Литві, Словаччині, Швеції, Чехії, Франції, Нідерландах, Греції, Латвії, Фінляндії, Йорданії, Хорватії, Лівані, Японії, Бельгії, Албанії та Республіці Корея.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-05 21:17:59