Україна і світ

Передання заморожених активів РФ Україні – в ЄС розробили законодавство

Європейський Союз підготував законопроєкт, згідно з яким уже в липні Україна може почати отримувати прибуток від заморожених російських суверенних активів.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Заморожені активи РФ

Законопроєкт, який потребує підтримки всіх країн-членів ЄС, передбачає введення податку на прибуток, отриманий від російських активів. Гроші підуть для фінансування постачань зброї в Україну та розвитку української оборонної промисловості, йдеться в проєктах документів.

Зараз дивляться

Близько 260 млрд євро (282 млрд доларів) активів російського центрального банку, здебільшого у вигляді цінних паперів і готівки, було заморожено країнами Групи семи, ЄС та Австралією. Понад дві третини цих активів заблоковано в ЄС.

Білий дім наполягає на тому, щоб союзники по Великій сімці повністю конфіскували заморожені активи. Але кілька європейських країн, включно з Німеччиною і Францією, а також Європейський центральний банк проти такого кроку.

Фінансування допомоги Україні

Україна зараз відчуває критичну нестачу артилерійських боєприпасів, а близько 60 млрд доларів допомоги досі заблоковані в Конгресі США. Тому питання фінансування для України стоїть особливо гостро.

У ЄС пропонують, що частка від доходів, отриманих з 15 лютого, буде перераховуватися в ЄС раз на два роки до зняття санкцій. Спочатку кошти спрямують до Європейського фонду миру, механізму для відшкодування вартості озброєння, поставленого Києву, і до фонду бюджету ЄС щодо України.

Частина прибутку залишатиметься в центральних депозитаріях, де зберігаються резерви, щоб покрити витрати на управління активами і впоратися з будь-якими ризиками, зокрема можливими заходами у відповідь з боку РФ.

Відповідні витрати і корпоративний податок також відніматимуться з доходів до їх передачі. За попередніми оцінками, це залишить близько 3 млрд євро чистого прибутку на рік.

Значна частина коштів була заморожена через бельгійську клірингову палату Euroclear, і минулого року вони принесли близько 4,4 млрд євро прибутку.

Джерело: Bloomberg

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-19 11:29:17

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин