Україна і світ

21 засідання Рамштайну: ключові теми та підсумки

26 квітня відблося 21 засідання Контактної групи з оборони України у форматі Рамштайн. Про ключові теми, головні тези зі звернення президента Володимира Зеленського та підсумки зустрічі – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Звернення Зеленського на Рамштайні

У своєму зверненні до учасників зустрічі Контактної групи з оборони України у форматі Рамштайн президент Володимир Зеленський окреслив ключові потреби України – ППО, далекобійна зброя та артилерія й снаряди, а також виробництво зброї як у країнах-партнерах, так і у спільних проєктах.

Так голова нашої держави зазначив, що Україна потребує щонайменше семи комплексів Patriot для захисту.

Зараз дивляться

— Нам потрібні спроможності, щоб збивати їхні бойові літаки, щоб вони не наближалися до наших позицій і кордону. Це можливо. Так само, як можливо захистити українські міста від російських ракет. Нам терміново необхідні системи Patriot і ракети до них. Це те, що може й має рятувати життя просто зараз. Щоб наші міста були в безпеці, необхідно хоча б сім Patriot, – сказав він на початку Рамштайну.

Також голова держави наголосив на потребі зброї великої дальності, яка змусить росіян не почуватися в безпеці на жодній частині окупованої території України.

Говорячи про артилерію і снаряди, він наголосив, що зараз є дисбаланс українських і російських сил в артилерії складає 1:10, і така ситуація заохочує Росію думати про контрнаступ.

Крім того, Зеленський закликав приділити максимальну увагу виробництву зброї.

– Наша держава має можливості для виробництва дронів, це збільшило би фінансову спроможність України. Також потрібні системи радіоелектронної боротьби – це реально посилило би наші можливості, – сказав він.

Ключові теми Рамштайну

Головними питаннями обговорення 21 засідання Контактної групи з оборони України були ППО, бронетехніка та артилерія.

Міністр оборони України Рустем Умєров подякував колегам за підтримку ці два роки.

– Разом з Президентом Володимиром Зеленським закликали наших партнерів надати необхідне озброєння та обговорили питання логістики, – написав він у Facebook.

Заява Остіна про F-16 та ATACMS

Очільник Пентагону Ллойд Остін перед початком засідання у форматі Рамштайн заявив, що перші винищувачі F-16 почнуть прибувати в Україні вже цього року разом із навченими пілотами та персоналом, що буде обслуговувати літаки.

— Цього року в Україну почнуть прибувати більше ескадрильї подарованих F-16 разом із пілотами та персоналом, що обслуговує, навченими членами цієї Контактної групи, – заявив Остін.

Після завершення Рамштайну він заявив, що далекобійні ракети ATACMS, які США передали Україні, не є чудодійним засобом у війні, однак надають можливості завдавати далеких ударів.

– Ми Україні й до цього виділяли ракети ATACMS. Різних типів, різної дальності. Я не буду вдаватися в деталі, що ми виділили та як українці зможуть їх використати. Головне, що у них є можливості, – сказав Остін.

Підсумки Рамштайну

США оголосили про передачу Україні пакету військової допомоги на $6 млрд.

У нього увійдуть:

  • антидронові засоби;
  • артснаряди;
  • ракети повітря-земля
  • матеріально-технічне забезпечення.

Наприкінці саміту Остін оголосив про передачу США пакета Україні на суму $1 млрд.

Він включає, за словами глави Пентагону, додаткові боєприпаси для HIMARS, 155-міліметрові снаряди, засоби протиповітряної оборони та бронетехніку.

Також глава Пентагону не виключив поставку Україні від США додаткових систем Patriot.

– Щодо Patriot. Ми подивимося. Але ми продовжуємо працювати в цьому напрямку, цілеспрямовано. Усі країни, які мають ці системи, розуміють, наскільки вони важливі, – сказав він.

Остін зауважив, що “є багато інших систем ППО, які США намагалися доставити в Україну швидше”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-26 22:58:52

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин