Україна і світ

Парламенти Польщі та країн Балтії до річниці широкомасштабного вторгнення рф в Україну ухвалили спільну декларацію

Загарбницька війна росії, яка триває проти України, завдала величезних страждань українському народу та вразила мільйони людей у ​​всьому світі. Це підірвало безпеку та стабільність Європи й світу як серйозний напад на заснований на правилах міжнародний порядок.

Про це йдеться у спільній декларації парламентів Литви, Латвії, Естонії та Польщі до річниці російського вторгнення в Україну.

«Сьогодні ми, спікери парламентів Литовської Республіки, Естонської Республіки, Латвійської Республіки та Республіки Польща, підтверджуємо нашу повну солідарність з народом України та високо цінуємо його мужність і рішучість відстояти свободу і суверенітет України. Висловлюємо шану всім, хто віддав своє життя за незалежність України, щире співчуття родинам загиблих унаслідок російської агресії проти України», — йдеться у документі.

Високопосадовці документом підтвердили рішучу підтримку та відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Зазначені країни налаштовані продовжувати надавати Україні політичну, економічну, військову та гуманітарну підтримку за потреби.

«Ми закликаємо інші країни збільшити підтримку України, щоб забезпечити її здатність захистити свою незалежність і відновити свою територіальну цілісність. Ми підтримуємо формулу миру з 10 пунктів, запропоновану Президентом України Володимиром Зеленським, яка спрямована на забезпечення довгострокової безпеки України та регіону.

Разом з іншими партнерами ми продовжуватимемо наші зусилля для підтримки відновлення та реконструкції України, включно з її зруйнованою інфраструктурою», — наголошується у декларації.

Парламентарі Польщі та країн Балтії відзначають, що українці платять найвищу ціну за захист спільних цінностей та європейської безпеки. Місце України — в євроатлантичній родині вільних і демократичних країн. Парламентарі сповнені рішучості продовжувати підтримувати прагнення України стати членом Європейського Союзу та НАТО.

У декларації рішуче засуджується російська агресія проти України. Країни рішуче виступають проти і ніколи не визнають незаконну анексію українських територій.

«Ми закликаємо владу білорусі та Ірану припинити підтримку війни росії проти України. Ми також закликаємо інші країни припинити всі дії, які створюють умови для російської агресії. Наші країни продовжуватимуть нарощувати колективний тиск на росію з метою припинення цієї війни та виведення військ з України, збільшуючи вартість агресії для росії, посилюючи та розширюючи обмежувальні заходи проти росії, продовжуючи посилювати міжнародну ізоляцію росії у всіх можливих форматах і областях», — зазначено в декларації.

росія повинна компенсувати збитки, завдані Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Тиранія і терор мають зазнати краху. Мають панувати мир і свобода. Перемога України — єдиний шлях до відновлення миру в Європі. Ми разом з Україною», — резюмують парламентарі.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-24 15:05:50