Україна і світ

Пакунок малюка 2022: як оформити компенсацію онлайн

В Україні передбачена допомога для новоспечених батьків та їх новонароджених малюків. Така допомога має назву Пакунок малюка.

Як отримати Пакунок малюка та оформити заявку на грошову компенсацію за нього онлайн – далі в матеріалі Фактів ICTV.

Пакунок малюка: що передбачає та як отримати

Кожна українська родина, у якій народилася дитина, отримує від держави Пакунок малюка.

У такому наборі є найнеобхідніші речі для немовлят та їхніх мам, зокрема одяг, пелюшки, підгузки, ковдра, матрац, розвивальний килимок та іграшки, засоби для догляду та гігієни.

Отримати Пакунок можна у пологовому будинку або, якщо його немає у наявності при виписці новонародженого, в управлінні соцзахисту за місцем проживання або перебування заявника.

Проте батьки можуть відмовитись від Пакунку та отримати за нього гроші. З 1 липня 2022 року – це 6 603 грн.

Щоб отримати кошти на картку, потрібно звернутися до відділення ПриватБанку, де вам відкриють окремий рахунок і оформлять спеціальну соціальну карту.

Під час воєнного стану (плюс один місяць після його завершення) уряд дозволив використовувати ці кошти на будь-які потреби, а не лише на товари для дітей.

Як замовити Пакунок малюка або компенсацію за нього онлайн

Зробити це можна за допомогою послуги єМалятко, яку можуть замовити лише батьки, які ще не отримали свідоцтво про народження дитини.

Після оформлення свідоцтва, можна буде подати заяви на різноманітні держані послуги для новонароджених, у тому числі і на компенсацію за Пакунок малюка.

Скористатися даною послугою можуть лише ті батьки, які не отримали Пакунок у пологовому або у центрі захисту соціального населення.

Для цього потрібно заповнити заявку на сервісі Дія:

  • перейдіть за посилання на послугу єМалятко та авторизуйтесь;
  • перевірте дані про себе та натисніть Далі;
  • зазначте відомості про батька дитини (якщо заяву подає мама);
  • вкажіть відомості про дитину – зазначте номер медичного внеску;
  • далі слідкуючи за підказками на екрані, заповніть дані.

Після заповнення форми вам потрібно вибрати додаткові послуги, які ви хочете замовити (у даному випадку, Пакунок малюка).

Заяву про держреєстрацію народження буде автоматично надіслано до відділу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) за адресою пологового будинку.

Щойно свідоцтво про народження буде готове, ви отримаєте лист на електронну пошту. Забрати свідоцтво у відділі ДРАЦС може той з батьків, хто підписав заяву.

Якщо замовлена доставка свідоцтва поштою, отримати документ зможе тільки один з батьків дитини.

Повідомлення про результат кожної замовленої вами послуги також з’являться у кабінеті громадянина і будуть відправлені на вашу електронну пошту.

Рішення про призначення грошової компенсації за пакунок малюка буде ухвалено протягом 10 днів після перевірки управлінням соціального захисту реєстру отримувачів Пакунка малюка.

У мирний час, перевірка здійснюється після 10, 20 та 30 числа кожного місяця. Кошти виплачуються на спеціальну картку Пакунок малюка протягом 30-45 днів.

Важливо зазначити, послуга Грошова компенсація вартості допомоги Пакунок малюка в період воєнного стану послуга онлайн недоступна.

Тому аби отримати грошову компенсацію за пакунок, або сам Пакунок малюка батькам необхідно особисто звертатися до центру соціального захисту населення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Щоб отримати гроші або Пакунок, один з батьків має подати до центру надання адміністративних послуг (мапа працюючих ЦНАПів) або виконавчого органу сільської, селищної ради такі документи:

  • заяву;
  • копію свідоцтва про народження;
  • довідку з пологового будинку про неотримання Пакунку малюка.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-02 15:35:23

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин