Суспільне мовлення

Опіки третього ступеня: до Львова госпіталізували травмованих внаслідок ракетного удару по Одесі

У Національний реабілітаційний центр “Незламні” у Львові доправили двох чоловіків з Одеси. Вночі 14 червня в продовольчий склад, де вони працювали, влучила російська ракета “Калібр”. Обидва пацієнти отримали глибокі опіки. Один з них Артур Чкан розповів, як це трапилось та як він почувається зараз. Розмову з чоловіком оприлюднили у Першому ТМО Львова.

Минулої середи, 14 червня, РФ атакувала Одесу чотирма крилатими ракетами “Калібр”. Одна з них влучила прямо у склад мережі супермаркетів “Таврія В”. Троє працівників нічної зміни загинули на місці. Ще семеро отримали травми. Один з них помер у лікарні. 32-річний Артур Чкан розповідає, як це трапилось.

“О пів на другу ми закінчили обідати, пішли працювати. Ніхто не об’явив, що на Одесу запущені ракети. Все сталося дуже швидко. Ракета влучила прямо в склад. Був чутний звук, дуже велика температура і світло. Три людини зразу загинули, а ми врятувалися. Через три хвилини зрозумів, що горю, почав сам себе гасити. Як вийшов звідти, я сам не знаю. Далі був шоковий стан. Ми усі кричали. Швидка допомога приїхала, нас відправили у найближче опікове відділення. Там нас намагалися врятувати”, — каже чоловік.

Артур Чкан. Перше ТМО Львова

Окрім Артура, до центру “Незламні” госпіталізували його 20-річного помічника Андрія Лозана. В обох чоловіків — глибокі опіки. В Артура вогнем уражено 25% поверхні тіла. В Андрія — 40%. Крім того, є опіки дихальних шляхів.

“До нас поступили двоє пацієнтів з Одеси. Пацієнти в стабільному, але важкому стані. Зараз вони адаптуються і будуть йти на перев’язку під загальним знечуленням. В обох пацієнтів глибоко обпечена спина. Через це вони не можуть ні лежати, ні сидіти без нормального знечулення. В одного є опіки обличчя і дихальних шляхів, кисті і частково опіки на ногах. У пацієнтів є необхідність в багаторівневому знеболенні, після перев’язки буде продовжуватися інтенсивна терапія”, — каже лікар-анестезіолог центру Роман Сарабаха.

Пацієнти перебувають під постійним наглядом лікарів

Пацієнти перебувають під постійним наглядом лікарів. Перше ТМО Львова

Обом чоловікам провели усі необхідні первинні дослідження. Вони перебувають під постійним наглядом медиків. Їхньому життю, за словами лікарів, нічого не загрожує.

“Зараз намагаюся зрозуміти, для чого я вижив, що тепер мені треба робити, чому мені наданий другий шанс на життя. Хочу щось тепер виправити в своєму житті, стати кращим. Біль не зменшується, іноді є відчуття, що та сама температура проходить наскрізь, але нам лікарі щодня намагаються допомогти, чим можуть”, — додає пацієнт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Попереду на мешканців Одеси очікує тривале лікування.


Джерело: Суспільне мовлення України