Україна і світ

Окупанти вивезли з Херсонщини 34 тис. тонн агропродукції за 2023 рік – розслідування

Російський гауляйтер Володимир Сальдо, якого у Кремлі призначили керувати окупованою частиною Херсонської області, а також спеціально утворена локальна комісія погодили російським підприємцям експорт української сільгосппродукції за кордон з нульовою або зниженою вивізною ставкою митного збору. Таким чином, за 2023 року з Херсонської області було вивезено щонайменше 34 тис. тонн зерна на суму €6,2 млн.

Про це йдеться у спільному розслідуванні проєкту Схеми, Білоруського розслідувальницького центру та видання Verstka.

Журналісти-розслідувачі проаналізували витоки документів з окупованої частини Херсонщини, який були перед цим отримані українськими хакерами з спільноти KibOrg. Вивіз агропродукції був підтверджений додатково, користуючись базою світового імпорту/експорту Import Genius та інформації, отриманої з витоку російської митниці.

Зараз дивляться

Хто і куди з РФ продає українське збіжжя

Херсонську агропродукцію окупанти експортували до Азербайджану, Туреччини, Сирії та Ірану. Крім того, горох з окупованого Криму вивозився до Іспанії.

Зазначається, що пшеницю в Азербайджан вивозила російське підприємство Сим-Транс Групп, яке отримало на це дозвіл за квотами 2 200 тонн пшениці та меслину.

Інший російський бізнес – ТД Фрегат – отримав квоту на експорт 3 тис. тонн кукурудзи, яке направлялось до Сирії. Як вказують журналісти, погодження на вивезення 11 тис. тонн ячменю за квотами отримало ООО Паллада. Його відвантажили в іранському порту Bandar Imam Khomeini. Перевізник – судно Mikhail Nenashev.

З іншого боку підприємство Агро-Фрегат експортувало до Туреччини пшеницю та меслин. Точна кількість вивезеної продукції не вказується.

Примітно, що у вересні минулого року ця сама фірма відправила до Іспанії 4,5 тис. тонн гороху, 2,6 тис. тонн з яких були завантажені в окупованому Севастополі.

Фото: Схеми / Радіо Свобода

Вивезення зерна Росією з України

Нагадаємо, 30 грудня 2022 року уряд РФ випустив постанову, згідно з якою були, з одного боку, встановлені квоти (ліміти) на вивезення агропродукції з окупованих територій України з митною знижкою, а з іншого боку – був створений механізм для експорту цієї продукції.

Таким чином, бізнес з РФ, який хоче вивезти і продати крадене збіжжя з окупованих територій України і отримати при цьому знижену ставку на митниці, має звернутись до російських гауляйтерів, яких призначили в Кремлі. У випадку з окупованою Херсонською областю для розподілу квот створили спеціальну комісію. Вона розглядає звернення і голосує, а голова окупаційної адміністрації Володимир Сальдо підписує рішення.

Джерело: Радіо Свобода

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-06 21:21:54