Україна і світ

Новий закон в Угорщині може залишити до 3 тис. біженців із України на вулиці: що відомо

Фото: УНІАН

В Угорщині набув чинності закон, що значно скорочує категорію біженців з України, для яких передбачено соціальні виплати та безплатне житло.

Тепер гуманітарна програма поширюватиметься лише на тих громадян України, чиє місце проживання було зареєстроване у регіонах, які постраждали від бойових дій Росії.

Українські біженці в Угорщині – новий закон

Згідно з новим угорським законодавством, до списку таких регіонів увійшли: Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська та Чернігівська області, Автономна республіка Крим із Севастополем, Київська область та сама столиця.

Зараз дивляться

Список українських областей парламент у Будапешті оновлюватиме щомісяця.

Таким чином, тисячі українців, які зараз проживають в Угорщині у статусі біженців, але не були зареєстровані у 13 зазначених областях, можуть опинитися просто на вулиці.

Правозахисники вважають, що це новий закон найбільше вдарить по представниках ромів із Закарпатського регіону. Притулки, де вони зараз проживають, можуть закрити.

Додаткову складність створить наявність у них подвійного громадянства – українського та угорського.

Здебільшого саме через нього інші країни ЄС відмовляли ромам у притулку, посилаючись на паспорт Угорщини.

За оцінками агентства ООН у справах біженців, зміна закону призведе до того, що приблизно 2-3 тисячі українців в Угорщині “втратять доступ до субсидованого житла”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Там же наголосили, що у багатьох із тих, хто зараз проживає в Угорщині, немає коштів на оренду житла.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-22 00:14:38