Україна і світ

Новий спосіб проти старіння дозволить уповільнити метаболізм та зберігати заморожені клітини – дослідження

Науковці університету Вайомінгу показали, що білки мікроскопічних безхребетних, відомих своєю здатністю виживати в екстремальних умовах, здатні уповільнювати процеси старіння. Результати дослідження були опубліковані в журналі Protein Science.

Неймовірні властивості

Тихоходки, або водяні ведмеді, відкриті вперше в 1773 році, представляють собою групу мікроскопічних безхребетних. Ці істоти можуть жити до 60 років, десятиліттями обходячись без їжі чи води за надзвичайно низьких або високих температур, а також витримувати високий тиск та радіацію.

Вижити в екстремальних умовах їм допомагає біостаз, стан призупиненої активності. Дослідники виявили, що білки, які утворюють гелі всередині клітин тихоходок, не лише сповільнюють життєві процеси, запобігаючи пошкодженню клітин, а й можуть надавати клітинам людини стійкість до стресів .

Зараз дивляться

Однак цей процес зворотний. Коли несприятливі умови зникали, гелі розчинялися, а клітини людини поверталися до нормального метаболізму.

Результати вчених відкривають можливості для розробки технологій індукції біостазу в клітинах та організмах з метою уповільнення процесів старіння.

ДжерелоSci news

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-29 14:29:50

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин