Україна і світ

Новий оральний чоловічий контрацептив забезпечує безпліддя на дві години — дослідження

Команда вчених Корнельського і Байротського університетів в США провели дослідження нового негормонального методу контрацепції для чоловіків. Йдеться про таблетку, прийом якої забезпечує безпліддя на кілька годин.

Перш ніж в цьому переконатися, вчені провели серію дослідів на мишах. В результаті з’ясувалося, що ефективність контрацептиву досягає 100% в перші дві години після прийому і повністю зникає, повертаючи нормальну фертильність, протягом доби.

За словами дослідників, наразі чоловікам по суті доступні два методи контрацепції. Це презервативи, ефективність яких сильно залежить від правильності використання. І хірургічне пошкодження сім’явивідних проток, яке зазвичай назавжди робить чоловіка безплідним.

Зараз дивляться

Американські ж дослідники представили нову концепцію чоловічого орального контрацептиву. Це негормональний засіб, що пригнічує бікарбонатзалежну розчинну аденілатциклазу-білок, який надає сперматозоїдам в спермі рухливість і здатність запліднити яйцеклітину.

Досліди на мишах показали, що вже через 30 хвилин після прийняття препарату у самців стають неактивними сперматозоїди, але це ніяк не відбивається на поведінці самих тварин.

Ефективність протизаплідного засобу в перші дві години становила 100% і жодне з 52 спаровувань не закінчилося вагітністю самок.

Після трьох годин фертильність починала повертатися в норму і становила 91%, а через 24 години сперматозоїдам вже ніщо не заважало запліднювати яйцеклітини.

За словами вчених, попередні досліди на мишах дають надію, що чоловіки отримають ефективний і безпечний контрацептив, який можна використовувати “на вимогу”, а не постійно, досягаючи тимчасового безпліддя після єдиної дози.

Джерело: nauka.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-16 08:55:53