Україна і світ

Нова хвиля міграції: взимку до Польщі можуть прибути до 500 тис. українських біженців

Через можливі проблеми з опаленням взимку до Польщі можуть прибути від 200 до 500 тис. українських біженців.

За словами міністра охорони здоров’я Польщі Адама Нєдзєльського, після періоду стабілізації, пов’язаного з теплими місяцями, Європейський Союз стикнеться із зимовим викликом.

Цього місяця уряд має намір ще раз внести зміни до українського спецзакону, щоб спростити та оцифрувати процедури для біженців, які шукають роботу.

Політолог, професор Мацєй Дущик вважає, що Польща у справі прийняття біженців перебуває на межі своїх можливостей. Якщо зимова хвиля мігрантів перевищуватиме 200 тис. осіб, то виклик може бути занадто великим.

– Треба бути готовим до того сценарію, що самотужки ми не можемо розв’язати цю проблему. Ми можемо спочатку переселити новоприбулих в середину країни, але якщо нам це не вдасться, ми повинні зробити це в межах ЄС, погодивши цю справу з іншими членами співдружності. Однак це все одно має бути добровільне, а не примусове переселення. Такий сценарій повинен бути опрацьований і готовий до дії, – наголошує аналітик.

Додатковою проблемою міграції в зимовий період, яку необхідно враховувати, є висока вартість перебування біженців.

За оцінками професора Дущика, на кінець серпня 2022 року в Польщі було приблизно 2-2,2 млн українців.

Згідно з соціологічним дослідженням Міграційної Платформи EWL та Студій Східної Європи Варшавського університету, 76% українців висловлюють бажання якнайшвидше повернутися до України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Polskie Radio

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-08 16:31:37

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин