Україна і світ

Номер та серія ID-паспорта: де шукати дані в документі

Фото: МВС

Серія та номер паспорта позначаються двома літерами та шістьма цифрами. На паспортах старого зразка (у вигляді книжки) вони перфоровані на усіх сторінках на правій частині обкладинки згори. Проте у багатьох виникає питання, де ж шукати серію та номер на паспорті у вигляді ID-картки.

Де на ID-картці шукати серію та номер паспорта громадянина України — читайте детальніше в матеріалі Фактів ICTV.

Де номер ID-паспорта

Фахівці Державної міграційної служби України зазначають, що паспорти у вигляді ID-картки не мають серії, тільки номер.

Зараз дивляться

Відповідно, номер свого паспорта ви знайдете на тильній стороні документа з правого боку знизу. Над номером буде надпис Документ №.

Фото: Вікіпедія

Отже, документ із тильної сторони містить — назву, фотографію, прізвище та імʼя власника українською та латинську транслітерацію, по батькові, стать, громадянство, дату народження, запис № (унікальний номер запису у реєстрі, УНЗР), дійсний до (+10Y від дати видачі), документ № (номер паспорта, 9 цифр) та підпис власника.

Водночас, якщо вам знадобиться унікальний номер запису в реєстрі (УНЗР), то ви також знайдете його на тильній стороні документа з правого боку знизу (над номером паспорта).

УНЗР – це цифровий, незмінний ідентифікатор людини, який допомагає швидко та достовірно встановити особу. Він складається з послідовності восьми та п’яти цифр, які розділені символом “-“.

Перші вісім цифр – це дата народження особи у форматі – рік народження, місяць та дата.

Далі йде чотиризначний код від 0001 до 9999. Остання цифра контрольна та унікальна. Для її обчислення використовується метод розрахунку контрольних цифр у машинозчитуваній зоні паспортів за спеціальною формулою.

Фото: Вікіпедія

УНЗР присвоюється при оформленні одного з біометричних документів, чи то ID-картка, чи то паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Унікальний номер запису в реєстрі є незмінним протягом усього життя (не змінюється у разі зміни прізвища, імені або будь-яких інших відомостей).

Де шукати серію ID-паспорта

Українські паспорти у вигляді ID-картки серії не мають, тому шукати її не потрібно!

Нагадуємо, ID-паспорт оформляється особам, які не досягли 18-річного віку — на чотири роки, а особам, які досягли 18-річного віку — на кожні 10 років.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Ви можете замовити паспорт громадянина України у формі ID-картки у підрозділах ДМС, у центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) чи Паспортному сервісі ДП Документ.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-05 17:11:33