Україна і світ

Німецьку компанію підозрюють у причетності до війни на боці Росії – Spiegel

Німецьку нафтогазову компанію Wintershall Dea підозрюють у постачанні сировинних компонентів авіапального для російських літаків, які атакують Україну.

Про це йдеться у розслідуванні Der Spiegel спільно із телекомпанією ZD.

За даними журналістів, компанія Wintershall Dea постачає російському Газпрому газовий конденсат — “білу нафту”. Відомо, що російський концерн є найважливішим постачальником авіапального для Повітряно-космічних сил РФ.

Під час розслідування ЗМІ посилаються на дані щодо російських залізничних вантажоперевезень і внутрішні документи Газпрому.

– Газпром є партнером Wintershall Dea. В рамках одного із спільних підприємств компанії розробляють родовища газу в Західному Сибіру. Газовий конденсат — побічний продукт видобутку, який у великих обсягах надходить на нафтопереробний завод Газпрому в Омську, який є найбільшим підприємством з виробництва авіапального, – йдеться у статті.

Зазначається, що паливо могли постачати до щонайменше дев’яти військових аеродромів на заході Росії. Серед них — Морозовськ та Воронеж, звідки злітають винищувачі-бомбардувальники Су і завдають ударів по українських містах.

У компанії Wintershall Dea відкидають звинувачення і заперечують свою участь у перероблюванні газового конденсату.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Втім, за словами деяких фахівців підприємства, вони не можуть гарантувати використання своїх постачань виключно для цивільних цілей.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-06 08:36:49

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин