Україна і світ

Нестероїдні протизапальні препарати здатні порушити баланс кишкової мікробіоти – дослідження

Науковці університету Земмельвейса (Угорщина) повідомили, що передозування ібупрофену або аспірину може призвести до дисбалансу кишкової мікробіоти та серйозних ускладнень. Результати дослідження було опубліковано у журналі Pharmacology & Therapeutics.

Найпоширеніші у світі

Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) є одними з найпоширеніших ліків у світі, ібупрофен і аспірин приймає понад 30 млн людей щодня.

І хоча вони допомагають тимчасово поліпшити самопочуття при головному і зубного болю, дисменореї, невралгії, а також при симптомах застуди і грипу, дослідження показало, що регулярне вживання та передозування знеболювальних може призвести до дисбалансу кишкової мікробіоти. А це своєю чергою провокує серйозні ускладнення, як-от перфорація кишківника, діарею та анемію.

Зараз дивляться

Крім того, вчені виявили, що хронічне запалення суглобів, ревматоїдний артрит тощо, пов’язані з дисбалансом кишкової мікробіоти та надмірним розростанням певних бактерій, що може сприяти розвитку та загостренню цих захворювань.

Золтан Задорі, керівник дослідницької групи шлунково-кишкового тракту, зазначив, що взаємозв’язок між знеболювальними та дисбалансом кишкової мікробіоти  у довгостроковій перспективі здатний обмежити терапевтичний ефект НПЗП.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-28 14:49:51

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин