Україна і світ

Нацбанк з 1 жовтня вводить ліміт у 150 тис. грн на перекази коштів між картками

Фото: Depositphotos

З 1 жовтня Нацбанк на півроку встановлює ліміт для переказів фізичних осіб з карти на карту (також відомі як P2P, C2С) у 150 тис. грн на місяць.

Про це інформує Національний банк України.

Ліміт діє лише на вихідні перекази за всіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.

Зараз дивляться

НБУ ліміт переказів з картки на картку

Водночас ліміт не застосовується:

  • до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою;
  • до людей, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують 150 тисю грн;
  • коли людина перекидає кошти між власними рахунками, відкритими в одному банку;
  • щодо переказів юридичних осіб, щодо операцій за реквізитами IBAN.

За інформацією НБУ, 98% банківських клієнтів щомісяця здійснюють перекази, які не перевищують 150 тис. грн, а отже, встановлені обмеження в жодному разі не вплинуть на їхню фінансову активність.

НБУ пояснив, чому запроваджує обмеження

Це робиться для боротьби з дропами. Це люди, які за оплату передають реквізити та дані своїх карткових рахунків у користування третім особам. А потім ці рахунки використовують як “транзитні” для переказу та “відмивання” незаконних коштів.

Як зазначає НБУ, масштаби проблеми застосування “дропів” оцінити складно через імітацію звичайної поведінки фізичної особи. Однак загалом у системі йдеться про десятки тисяч “сплячих” та вже активних рахунків.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За інформацією кількох найбільших банків, у 2024 році вже було розірвано ділові відносини з-понад 80 тис.  клієнтами на підставі участі у схемах дропів. Аналіз НБУ свідчить, що через картки дропів може проходити близько 200 млрд грн на рік.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-27 18:59:49