Україна і світ

На зло ворогам: АрміяInform знайшла 10 фактів підняття синьо-жовтого прапора на території рф

Влітку 1917 року Тимчасовий уряд росії погодився на українізацію армії. Серед інших, українізувалася рота, що охороняла московський кремль, відтак її солдати вивісили на одній з його башт наш національний синьо-жовтий прапор, який було видно з усіх куточків москви з липня по жовтень. А 16 жовтня того ж року перед відкриттям Українського військового з’їзду московського військового округу на Арбатській площі відбувся парад українських військових частин, організований Радою Українського військового клубу москви. Український Запорізький полк, Український важкий артилерійський дивізіон, Українська рота самокатників, 22 Українська автомобільна рота та інші підрозділи прибули з національними прапорами, а потім під ними супроводжували делегатів до будівлі, де відбувався з’їзд.

Як синьо-жовтий прапор у москві над кремлем майорів

У серпні 1991 року, коли гекачепісти намагалися захопити владу, хтось із мітингувальників-демократів витяг синьо-жовтий прапор і пішов з ним у перших рядах колони до московського Білого дому захищати Бориса Єльцина. Цей прапор згодом майорів на барикадах перед будинком рад на танку з якого виступав Борис Єльцин — аж до повної його перемоги. Тому можна із впевненістю казати, що український прапор на вулицях москви допоміг зруйнувати радянський союз.

З початком російської агресії проти України у 2014 році демонстрація української державної символіки на території рф вважається екстремізмом, а після початку широкомасштабного вторгнення — «дискредитацією російської армії». Однак, новини про появу українського прапора у рф надходять постійно.

АрміяInform зробила добірку 10 найвідоміших фактів підняття українського синьо-жовтого прапора на території країни-агресора за час російсько-української війни.

1. В ніч на 20 серпня 2014 року золота зірка на шпилі висотного будинку на Котельницькій набережній у москві була частково пофарбована в синій колір, а зверху був піднятий український прапор. Інформацію про наш стяг над російською столицею підхопили тисячі ЗМІ по всьому світу. Активно обговорювали інцидент і користувачі соцмереж. Особливо глузували з російського працівника, якому доручили привести зірку у звичний вигляд, утім той спочатку сфотографувався з її «українським» варіантом.

Через інцидент у москві порушили кримінальну справу, підозрюваного оголосили в розшук у СНД. А поки росіяни лютували, українці втішалися. Київський руфер Mustang, який пофарбував зірку на висотці у москві, нині служить у 47 ОМБр. Свій вчинок тоді він присвятив Дню Незалежності, а також всім хлопцям, які захищають Батьківщину.

2. На День Незалежності 24 серпня 2014 року російські антивоєнні активісти намагалися розгорнути десятиметровий прапор України на Великому Кам’яному мосту біля кремля. Катерина Рижова, Ольга Фалєєва, Микола Глухін, Валерій Надєждін і Павло Кузнєцов були затримані і доставлені до ОВС «Замоскворіччя».

 3. У суботу 8 серпня 2015 року на одній з опор Кримського мосту через річку москва помітили український прапор. Коли і хто його вивісив — невідомо. У неділю вітер забив прапор в щілину, але його, як і раніше, було добре видно.

4. 28 вересня 2016 року на фасаді будинку на Новосущевській вулиці в районі Мар’їного Гаю в москві вивісили синьо-жовте полотнище, довжиною у шість поверхів. Прапор провисів лише кілька хвилин, після чого його прибрали. Але він встиг наробити чимало галасу в соцмережах.

5. 23 серпня 2021 року синьо-жовтий прапор літав біля кремля на великих червоних повітряних кульках. Що з ним потім сталося — не відомо.

6. 9 квітня 2022 року Державний Прапор України був піднятий невідомими над будівлею управи московського району Хорошово-Мневники на північному заході російської столиці. Він майорів там увесь ранок, допоки не був прибраний за наказом чиновників.

7. 18 серпня 2023 року навпроти будівлі фсб у Нижньому Новгороді невідомі підняли прапор України. Місцеві чиновники викликали мнс, і ті терміново виїхали на місце, щоб зняти прапор. Для цього навіть довелося використати пожежну машину.

8. 22 травня 2024 року в Санкт-Петербурзі на кільцевій автодорозі неподалік Кудрова помітили український прапор, який ніс дрон. Зрештою, прапор зачепився за дроти й незабаром його зняли комунальники.

9. Близько 9 червня 2024 року для підняття духу жителів бєлгородської області рф, українські оператори БПЛА 82-ї окремої десантно-штурмової бригади встановили синьо-жовтий стяг на вежі мобільного зв’язку в с. Безіменне Грайворонського району. Впродовж кількох днів кацапи так наполегливо збивали його, що залишили росіян без зв’язку.

Але вже 28 червня 2024 року стало відомо, що воїни 71-ї окремої єгерської бригади ДШВ ЗСУ за допомогою дрону знову встановили Державний Прапор України на вежі мобільного зв’язку в тому ж селі.

10. Після 6 серпня 2024 року перші українські стяги через понад 100 років знову замайоріли над селами споконвічної козацької частини Курської області.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наші символи, як бачимо, наближають українську Перемогу і прискорюють демонтаж країни-агресора. Віримо, що з часом там їх буде тільки більше. Слава Україні!

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2024-08-23 06:11:25