Україна і світ

На Херсонщині розпочав роботу гуманітарний проєкт «На щиті»

Українські війська впевнено просуваються вперед на Херсонщині та успішно відвойовують території, що донедавна були окуповані загарбниками. Проте ці перемоги даються нашим воїнам занадто дорогою ціною, адже плата за вільне майбутнє — життя побратимів. Зазвичай тіла полеглих захисників із поля бою забирають самі військові з підрозділу або медики, але в деяких ситуаціях це буває неможливим. У такому разі евакуація загиблих захисників із прифронтових зон на офіційному рівні відбувається в межах гуманітарного проєкту «На щиті» під егідою Управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ.

Робота груп спрямована на пошуки зниклих безвісти військових, подальшого розпізнавання та транспортування тіл загиблих до їхніх сімей та місць поховань. Всі дії виконуються згідно зі спеціальною інструкцією.

«Є процедура, відповідно до якої мають забирати тіла, саме тому займатися цим мають спеціально навчені військовослужбовці. На першочерговому етапі, коли вивозять останки, можуть бути втрачені елементи, які допомагають в подальшій ідентифікації», — розповів АрміяInform один з учасників групи на позивний «Міха».

Часто до пошуків та подальшої евакуації тіл загиблих залучають також саперів — через високий ризик мінування місць поховань з боку противника. Але учасники групи вважають, що небезпека — ніщо, порівнюючи з тим, які глибокі рубці на їхніх серцях залишає ця робота.

«Насамперед ми люди, і бути тим, хто привезе страшну звістку про загибель рідної людини, — велика відповідальність і тягар, який не минає безслідно. Але ми все ж віримо в те, що це допомагає рідним полеглого захисника відчути спокій та бути впевненим, що дорога для них людина похована на рідній землі», — додав «Міха».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Та попри все, у цій війні, де ворог давно втратив людську подобу, українська сторона зберігає гуманне ставлення до всіх загиблих, саме тому група також здійснює пошук тіл солдатів армії рф, з метою подальшого обміну на полеглих захисників України.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-10-15 10:55:32

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин