Україна і світ

На Паралімпіаді виступить 98 нейтральних параатлетів з Росії та Білорусі – МПК

Фото: Getty Images

Майже 100 атлетів з Білорусі та Росії візьмуть участь у Паралімпійських іграх у Парижі.

Про це Міжнародний паралімпійський комітет (МПК) повідомив у відповідь на запит Tribuna.com, які цікавились, чи братимуть участь росіяни та білоруси на змаганнях.

Участь росіян та білорусів на Паралімпіаді у Парижі

– У Парижі буде 90 нейтральних паралімпійців із російським паспортом та 8 нейтральних паралімпійців із білоруським паспортом, – йдеться у заяві.

Перед цим президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич прокоментував ситуацію з допуском нейтральних параатлетів.

Зараз дивляться

– Оргкомітет Паралімпіади та МПК зробив брудну, страшну, толерантну селекцію до вбивць, яких підтримує нейтральна команда з Росії. МПК не зробив тої селекції, яку зробив МОК. Нагадую, олімпійців допущено 15, паралімпійців буде 85, може 90. Різниця є. Чи була селекція, яка була селекція? – сказав він.

За його словами, у червні був виданий документ під назвою “Додаткові положення демонстрації на Паралімпійських іграх в Парижі-2024”.

– Я цей документ називаю спеціальний репресивний документ стосовно України і всіх тих, хто намагається боротись проти тих суб’єктів, які підтримують війну в Україні. Коли мені і нашим атлетам, спортсменам, тренерам говорили про те, що будь-який прояв боротьби проти війни є політикою, а це було в Китаї, це було під час кваліфікаційного процесу, де почали з’являтися нейтральні атлети.

І коли наш атлет на п’єдесталі пошані під час нагородження медалі бачив поряд суб’єкта російського паралімпійського спорту, то він підіймав кулак і відходив. Підіймав кулак, який багато що значить. А він значив одне: “Я готовий боротися своєю перемогою, своїм призовим місцем за мир”.

А мир – це політика чи ні? А мир – це, шановні друзі, право людини, кожного з нас. Ми всі маємо право жити без війни в мирі. Це право людини жити в мирі. Це не політика, а МПК пішов по шляху толерації, толерування через нейтральність вбивць або тих, хто їх підтримує в системі Паралімпіади в Парижі, – сказав Сушкевич.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Паралімпіада у Парижі розпочнеться 28 серпня і триватиме до 8 вересня. Україну на ній представлять 140 параатлетів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-17 01:08:19