На Львівщині зареєстрована перша смерть від отруєння грибами: пенсіонери скуштували квашених груздів
Подружжя пенсіонерів із Трускавця потрапило до лікарні після того, як скуштувало квашених власноруч груздів.
73-річна жінка на 7-мий день перебування у відділенні інтенсивної терапії померла. Її 76-річний чоловік у стані середньої важкості надалі отримує необхідну допомогу.
Про це повідомила Наталія Жукровська — лікарка із загальної гігієни відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
Зараз дивляться
За словами постраждалих, гриби збирали на околицях Трускавця. Заквасили і скуштували грузді 2-го вересня. Вже наступного дня першою на болі у животі та діарею почала скаржитися дружина.
За медичною допомогою 73-річна жінка звернулася лише на третій день. Її госпіталізували до інфекційного відділення однієї з районних лікарень області.
Однак через чотири доби стан постраждалої різко погіршився і її перевели до відділення інтенсивної терапії. На жаль, врятувати жінку не вдалося.
У чоловіка такі ж скарги з’явилися через тиждень після споживання грибів. Його госпіталізували 11-го вересня. Стан лікарі оцінюють як середньої важкості.
Фахівці Центру наголошують, у грибний сезон не нехтуйте порадами спеціалістів при збиранні, приготуванні та вживанні грибів.
Грузді – їстівні гриби. Проте це доволі специфічний продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема, фосфор).
Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають важкою їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Як не отруїтися грибами
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді і щоразу не менше 30 хв.
Симптоми отруєння грибами, що можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
- нудота;
- блювота;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
До приїзду медиків промийте шлунок простою водою, пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже їхнє лабораторне дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Джерело: Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-09-14 12:19:18