Суспільне мовлення

На Львівщині кінологи та службові собаки склали іспити: репортаж

На Львівщині завершили навчання понад 80 кінологів та їхні собаки. Цього тижня вони мали іспити, зокрема з пошуку наркотичних речовин та тютюнових виробів. Також іспити склали розшукові собаки. Про це Суспільному розповів начальник відділу кінологічного забезпечення прикордонної служби Сергій Осіпов.

Спанієль Роксі складала іспит разом зі своєю напарницею — прикордонницею Аліною Паніною. Для цього з машин імітували чергу, як на кордоні. В автівках Роксі шукає наркотичні речовини.

Спанієль Роксі шукає наркотичні речовини в імітованій черзі з автівок. Фото: Суспільне Львів

Роксі — друга службова собака Аліни. Зі своєю першою — спанієлем Сонею Аліна зустріла повномасштабне вторгнення в порту Маріуполя. 24 квітня вони разом потрапили на Азовсталь.

“В мене було дві собачки: моя і мого нареченого. Вони були в Оленівці поки мене не вивезли до Росії. Собак одразу забрали їхні кінологи, я не знаю як вони їх використовують зараз, але вони в Донецьку”, — розповідає прикордонниця Аліна Паніна.

Після виходу з Азовсталі 17 травня Аліна разом з двома службовими собаками потрапила в російський полон, де провела 5 місяців.

На Львівщині собаки-прикордонники склали іспит

Аліна Паніна на “Азовсталі”. Фото надала Аліна Паніна

17 жовтня Аліна повернулася додому, тоді звільнили з полону 108 українських жінок. Аліна повернулася на службу. Після іспиту Аліна зі своєю новою напарницею Роксі підуть служити в пункт пропуску.

На Львівщині собаки-прикордонники склали іспит

Прикордонниця Аліна Паніна складає іспит разом зі службовим спанієлем Роксі. Фото: Суспільне Львів

Сергій Квятковський складав іспит разом із німецькою вівчаркою Лінг. Це службово-розшукова собака. До іспиту готувалися півроку, після повернення Сергія з фронту. Прикордонник тримав оборону країни з перших днів повномасштабного вторгнення на Донецькому і Луганському напрямках.

“Я повернувся з зони бойових дій і мені порекомендували завести якогось домашнього улюбленця, я вибрав собаку. Так як я служу в прикордонній службі, тут є можливість здобути ще один фах, тому я вирішив стати кінологом. Здаємо, щоб в майбутньому собака на кордоні могла знаходити і затримувати правопорушників”, — говорить кінолог Сергій Квятковський.

На Львівщині собаки-прикордонники склали іспит

Кінолог Сергій Квятковський разом із службовою німецькою вівчаркою Лінг. Фото: Суспільне Львів

Кінолог Михайло Бордюжан і його напарниця Бренда теж складали іспити. Собака у вагоні шукала наркотичні речовини.

На Львівщині собаки-прикордонники склали іспит

Михайло Бордюжан і його напарниця Бренда складають іспит: шукають наркотичні речовини. Фото: Суспільне Львів

Навчання у кінологів тривали до чотирьох з половиною місяців. Переважно у прикордонників на службі німецькі та бельгійські вівчарки, а також спанієлі та лабрадори. Загалом до служби залучають 40 різних порід.

“Якщо робота в залізничному пункті пропуску, для огляду вагонів краще використовувати собаку дрібної породи, як спанієль. Якщо людина працює на огляді вантажних потягів, то собака має бути витриваліша, бути великої породи: німецька вівчарка, бельгійська вівчарка, ротвейлерів навіть використовуємо”, — каже начальник відділу кінологічного забезпечення прикордонної служби Сергій Осіпов.

Цього тижня на Львівщині завершили навчання і склали іспити понад 80 кінологів та їхні собаки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України