Львівський портал

Мовний омбудсмен зробив зауваження ДБР за російську під час затримання Гринкевича

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зробив публічне зауваження правоохоронцям, які під час затримання Романа Гринкевича розмовляли російською. Згодом на відповідне відео ДБР наклали українські субтитри. Про це повідомляє Львівський портал.

22 січня Держбюро розслідувань опублкувала відео затримання Романа Гринкевича, якого разом із батьком Ігорем Гринкевичем та кількома іншими особами підозрюють у розкраданні коштів на закупівлях Міноборони. На самому відео працівник ДБР, звертаючись до фігуранта, розмовляв російською мовою.

Тарас Кремінь наголосив, що Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» поширюється й на працівників правоохоронних органів. Відтак вони зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків.

«На застосування недержавної мови представниками правоохоронних органів критикою спалахнули соцмережі. Громадяни гостро реагують на порушення своїх мовних прав та звертаються до мене з проханням втрутитися в ситуацію. При виконанні службових обов’язків представники правоохоронних органів зобов’язані послуговуватись державною мовою. Сподіваюсь, що надалі таких інцидентів не буде», – підкреслив мовний омбудсмен.

Тим часом радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сапьян у коментарі hromadske пояснила цю ситуацію так: «Дуже спішили. Провели виховну роботу, все виправили».

Згодом на самому відео ДБР з’явилися українські субтитри.



Нагадаємо, самого Романа Гринкевича затримали 22 січня в Одесі. Він збирався перетнути державний кордон. Перед цим чоловіка оголосили в розшук, він був останнім із п’яти фігурантів справи про розкрадання 1 млрд грн на військових закупівлях Міноборони, який переховувався від слідства.

Романа Гринкевича обвинувачують в шахрайстві та участі в злочинному угрупованні.

Ввечері 22 січня Романа Гринкевича взяли під варту із можливістю внесення 500 млн грн застави. Арешт наразі призначений до 17 березня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-01-23 13:10:56

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин