Україна і світ

Морально ми готові: Тополя про Євробачення, концерт Антитіл і службу

Типаж пісні та виконавця на майбутньому Нацвідборі Євробачення 2023 абсолютно непринциповий, а от участь України у конкурсі під час війни – надважлива. Так, лідер гурту Антитіла Тарас Тополя вже почав обдумувати, як судитиме учасників українського відбору, і навіть готовий для цього вивчити біографії та творчі доробки усіх виконавців.

Про те, як артист несподівано потрапив у список кандидатів на суддівство пісенного конкурсу, яким буде перший концерт Антитіл в Україні під час війни та провокації Папи Римського та Ілона Маска – в нашому інтерв’ю.

– Тарасе, на сторінці в Instagram гурт Антитіла заявив, що ваше суддівство на Нацвідборі Євробачення 2023 було повною несподіванкою. Як усе сталося для вас і чи готуєтеся тепер якось до цієї нової для себе ролі?

– Це не те, щоб була повна несподіванка. Точно неочікуваним для мене був факт того, що мене внесли до цього переліку, до списку кандидатів на суддівське крісло. А коли вже далі почалося голосування, я, звичайно, спостерігав, яка величезна кількість людей голосує за мене.

Часто під час цього відмічали сторінку гурту Антитіла в публікаціях. Знаю, за мене голосували побратими, наш батальйон. Була помітна щира підтримка людей. Це, звичайно, було приємно. Але особисто я зі своїх сторінок у соцмережах ніяким чином не агітував нікого. Я вважав, що це не є важливішим, ніж, наприклад, проведення нашого благодійного збору на сторінці.

Коли мене обрали, я вже був до цього готовий морально, бо бачив динаміку голосування. Після оголошення результатів виборів суддівського колективу я передивився лонгшортліст учасників, які потрапили у півфінал відбору. Уже ознайомився з творчими доробками кожного з них. Проте поки незрозуміло, з якими піснями вони виступатимуть, а це важливо.

Плюс ще маю вивчити біографії виконавців. Роботи багато, це дуже відповідальний процес. Це ж момент відбору учасника, який представлятиме країну на міжнародному рівні – як артист або артистка, колектив, а також як громадянин.

Казуси стаються, ми знаємо, це стається кожного року на відборі (усміхається). Але зі свого боку я зроблю все, аби ми вибрали гідного представника України.

– Раніше ви ніколи не мали стосунку як артист до конкурсу Євробачення, на відміну від багатьох нинішніх зірок. Чи вже думали, як будете фахово оцінювати виступи?

– Знаєте, завжди є оті півтора коментатора, які пишуть в інтернеті, що я не маю стосунку до Євробачення, і у них постає запитання, що я там робитиму. Дехто виносить за дужки, як багато людей за мене проголосувало і що в мене є насправді суддівський досвід у пісенних конкурсах, зокрема у таких проєктах телеканалу М1, як Хіт-конвеєр. Звісно, намагаються дорікнути. Але з цього можна лише поржати.

Як суддя я буду оцінювати рівень майстерності виконання пісні, вокал, оскільки це вокальний конкурс. Важливим буде номер, його концепт, як артист тримається на сцені і чи є готовим вийти на міжнародну сцену. Фінально рішення все одно ухвалюватиму на чуттєвому рівні, це мене ніколи не підводило.

Коли у 2016 році Джамала перемогла на Євробаченні, я написав публікацію в інтернеті щодо цього. Я сказав, що це найпотужніший і найкращий варіант, який можна було обрати: то була пісня, від якої сироти на шкірі. Джамала щира і чесна в цій композиції. А перед фіналом деякі експерти Євробачення доводили, що ця пісня так званий неформат.


– Якою має бути пісня та артист від України у 2023 році?

– Мені ніколи не була зрозуміла полеміка, якою має бути стилістика пісні чи амплуа артиста. Ми маємо масу прикладів, коли перемагала пісня нетипова. Згадаймо гурт Lordi, який переміг 2006 року.

– Євробачення – це конкурс різноманіття, яке має надихати і заворожувати. Так було і так буде. А ще я не розумію оцієї аналітики, коли у нас постфактум намагаються зрозуміти секрет хіта. Там розбирають, чи причетна до цього мелодія, чи текст. Але це тут ні до чого.

Потрібно відбирати те, що видається якісним і викликає сильні емоції. Якщо композиція чіпляє, незалежно від стилістики, приспіву і тональності, то вона і є переможцем.

– Дехто не розділяє ентузіазму від участі України у конкурсі в часи війни. Приміром, у 2015 році Україна не брала участі через агресію Росії на Сході та анексію територій. Чому, на вашу думку, цього разу ця участь важлива для нас?

– Та тут нема що говорити! Я не розумію тих, хто дискутує на цю тему. Однозначно, Україна має брати участь, особливо в ці часи. Ми ж виграли Євробачення у 2022 році! Британське місто Ліверпуль приймає нас на проведення цього конкурсу.

– Ми переможці, війна не завадила нам виграти конкурс, не завадить як переможцям виступати у Великій Британії. Це чергова можливість заявити про Україну на всю Європу.

– Під час минулого нашого інтерв’ю ви анонсували благодійний збір на антидронові рушниці для наших захисників. Збір приніс 5 млн грн. На що збиратимете тепер?

– На правах реклами повідомляю, ми продовжуємо наш збір (сміється). Ми збираємо і далі на антидронові рушниці, на наступну партію. Усі подробиці на сайті нашого гурту.

Антитіла

Я готовий про це казати всюди і багато (усміхається). Крім рушниць, наш фонд збирає кошти на підтримку дітей загиблих захисників 130 батальйону. Це 34 дитини, яким ми надаємо фінансову підтримку – юридичну і медичну.

– Ви з гуртом анонсували майбутній і єдиний цьогоріч концерт в Україні – у Львові у грудні. Як ухвалили рішення і чи готові морально до виступу?

– Морально ми готові, бо вирішили зібрати усіх тих людей, які давно вже просили і писали нам про концерт.

Хтось із артистів дає концерти, а ми ні. Ми вирішили зробити під кінець року ось такий виняток для всіх тих, хто скучив за нами за рік. Ну і, звичайно, вагома частина вилучених коштів з цього концерту піде на благодійність у наш фонд.

– Також у грудні у Львові відкриється музей гурту, де зібрані експонати за 14 років існування Антитіл. Що це буде за колекція і яка основна мета її презентації?

– Мета – це знову ж таки залучити кошти на благодійність. Показати нам там є що: це і артефакти з війни, і багато подарунків гурту, багато мерчу, якихось предметів, що пов’язані з роками історії Антитіл.

Це все буде виставлятися декілька тижнів до проведення концерту. Щось можна буде просто подивитися, щось навіть придбати.

– Ви і гурт неодноразово доводили своїм прикладом, як масштабно можна підтримувати Україну в нинішні часи. Втім, ви самі висловлювалися про тих лідерів думок світового масштабу, які своїми діями показують, наскільки вони відірвані від реальності війни.

Ви нещодавно писали у себе в Instagram про Папу Римського, що виправдовує окупантів і постійно закликає Україну до капітуляції. Є й інші приклади – Ілон Маск і його твіти про Крим. Чому прозахідні лідери думок займають таку, м’яко кажучи, непопулярну позицію?

– Давайте бути відвертими: всі ми живемо в своїй інформаційній бульбашці. І ця інформаційна бульбашка існує як у нас в країні, так і в Європі та США. Великий вплив на це має інтернет.

Якщо говорити про Маска, то є багато версій, чому він це зробив. Перша – в нього тоді тривала купівля Twitter і хтось йому міг докинути фінансів на це. А цей хтось міг бути зацікавленою особою. Друга версія – це могла бути жінка, найближче сімейне оточення, яке прямо впливає на людину. Не один уже був приклад, коли якісь американські експерти несуть єресь щодо війну в Україні, виправдовуючи росіян, а потім виявляється, що дружина в чолов’яги – росіянка.

Або так само було з солістом гурту Limp Bizkit, який почав в якийсь момент нести відбірний треш про війну в Україні. А дружина-то росіянка! На Маска теж може хтось впливати (усміхається). А третя версія, яку зі мною обговорював мій вітчим – дуже поважна людина, дипломат найвищого рівня, він каже, що у американців є поняття cutting losses. Воно означає, що за умов, коли все летить під три чорти, коли бізнес зазнає збитків, треба почати грати в якусь нову гру.

– У Маска це може бути мислення щодо війни в Україні: мовляв, треба зафіксувати збитки і зупинитися, щоб не стало гірше. Інакше кажучи, капітулювати, поки не пізно. А гірше, що очікує в своєму розумінні Маск, я підозрюю – це ядерна катастрофа, до якої світ несеться, з його точки зору.

Він теж у своїй бульбашці, ймовірно, що в цій бульбашці є російська пропаганда з її страшилками і шантажем. А Маск людина бізнесу, його бізнес теж певним чином залежить від ринку, від ситуації в світі.

Насправді ніхто з нас не знає справжніх причин. Як ми і не знаємо, що стукнуло в голову Папі Римському. Я схиляюся до того, що його позиція лояльності до росіян теж пов’язана з його оточенням, з бульбашкою, в якій він живе і не розуміє до кінця, що відбувається в Україні.

– Ви продовжуєте публікувати у соцмережах фото зі своїм батальйоном, ви постійно на зв’язку. Чи плануєте і надалі поєднувати службу та творчу діяльність, зокрема і концерти?

– Зараз наш батальйон перебуває в такому місці, де немає активних бойових дій. Не буду вдаватися в подробиці, але зима, служба – це все непросто. Там постійно є потреби, які ми з гуртом намагаємося закривати, їздимо туди до хлопців особисто нерідко.

І пан Залужний, наш головнокомандувач ЗСУ, дав нам дозвіл відлучатися, займатися творчою діяльністю, бути корисними завдяки благодійним зборам. Тому зараз більшу частину часу я проводжу або в Києві, або у Варшаві, зокрема для зйомок чи інтерв’ю.

– Як ваша родина продовжує переживати війну? Нещодавно ви вперше за довгий час ділилися знімками з донечкою. Як це страшно звучить, але діти звикли до війни?

– Я злітав до дітей і дружини на два тижні до США. Зарядив там і свою внутрішню батарейку, і їхню батарейку теж. Хочу прилетіти ще. Їм усім там важко далеко від дому.

Діти дійсно усвідомлюють, що іде війна, знають, де тато. А мама – Олена, їй в цих умовах із дітьми важко повноцінно займатися творчою діяльністю. Відстані в тисячі кілометрів не дають змоги ні записувати треки, ні знімати кліпи. Я їй дуже вдячний, що вона взяла на себе місію бути з дітьми зараз.


Тарас Тополя

Типаж пісні та виконавця на майбутньому Нацвідборі Євробачення 2023 абсолютно непринциповий, а от участь України у конкурсі під час війни – надважлива. Так, лідер гурту Антитіла Тарас Тополя вже почав обдумувати, як судитиме учасників українського відбору, і навіть готовий для цього вивчити біографії та творчі доробки усіх виконавців.

Про те, як артист несподівано потрапив у список кандидатів на суддівство пісенного конкурсу, яким буде перший концерт Антитіл в Україні під час війни та провокації Папи Римського та Ілона Маска – в нашому інтерв’ю.

– Тарасе, на сторінці в Instagram гурт Антитіла заявив, що ваше суддівство на Нацвідборі Євробачення 2023 було повною несподіванкою. Як усе сталося для вас і чи готуєтеся тепер якось до цієї нової для себе ролі?

– Це не те, щоб була повна несподіванка. Точно неочікуваним для мене був факт того, що мене внесли до цього переліку, до списку кандидатів на суддівське крісло. А коли вже далі почалося голосування, я, звичайно, спостерігав, яка величезна кількість людей голосує за мене.

Часто під час цього відмічали сторінку гурту Антитіла в публікаціях. Знаю, за мене голосували побратими, наш батальйон. Була помітна щира підтримка людей. Це, звичайно, було приємно. Але особисто я зі своїх сторінок у соцмережах ніяким чином не агітував нікого. Я вважав, що це не є важливішим, ніж, наприклад, проведення нашого благодійного збору на сторінці.

Коли мене обрали, я вже був до цього готовий морально, бо бачив динаміку голосування. Після оголошення результатів виборів суддівського колективу я передивився лонгшортліст учасників, які потрапили у півфінал відбору. Уже ознайомився з творчими доробками кожного з них. Проте поки незрозуміло, з якими піснями вони виступатимуть, а це важливо.

Плюс ще маю вивчити біографії виконавців. Роботи багато, це дуже відповідальний процес. Це ж момент відбору учасника, який представлятиме країну на міжнародному рівні – як артист або артистка, колектив, а також як громадянин.

Казуси стаються, ми знаємо, це стається кожного року на відборі (усміхається). Але зі свого боку я зроблю все, аби ми вибрали гідного представника України.

– Раніше ви ніколи не мали стосунку як артист до конкурсу Євробачення, на відміну від багатьох нинішніх зірок. Чи вже думали, як будете фахово оцінювати виступи?

– Знаєте, завжди є оті півтора коментатора, які пишуть в інтернеті, що я не маю стосунку до Євробачення, і у них постає запитання, що я там робитиму. Дехто виносить за дужки, як багато людей за мене проголосувало і що в мене є насправді суддівський досвід у пісенних конкурсах, зокрема у таких проєктах телеканалу М1, як Хіт-конвеєр. Звісно, намагаються дорікнути. Але з цього можна лише поржати.

Як суддя я буду оцінювати рівень майстерності виконання пісні, вокал, оскільки це вокальний конкурс. Важливим буде номер, його концепт, як артист тримається на сцені і чи є готовим вийти на міжнародну сцену. Фінально рішення все одно ухвалюватиму на чуттєвому рівні, це мене ніколи не підводило.

Коли у 2016 році Джамала перемогла на Євробаченні, я написав публікацію в інтернеті щодо цього. Я сказав, що це найпотужніший і найкращий варіант, який можна було обрати: то була пісня, від якої сироти на шкірі. Джамала щира і чесна в цій композиції. А перед фіналом деякі експерти Євробачення доводили, що ця пісня так званий неформат.


– Якою має бути пісня та артист від України у 2023 році?

– Мені ніколи не була зрозуміла полеміка, якою має бути стилістика пісні чи амплуа артиста. Ми маємо масу прикладів, коли перемагала пісня нетипова. Згадаймо гурт Lordi, який переміг 2006 року.

– Євробачення – це конкурс різноманіття, яке має надихати і заворожувати. Так було і так буде. А ще я не розумію оцієї аналітики, коли у нас постфактум намагаються зрозуміти секрет хіта. Там розбирають, чи причетна до цього мелодія, чи текст. Але це тут ні до чого.

Потрібно відбирати те, що видається якісним і викликає сильні емоції. Якщо композиція чіпляє, незалежно від стилістики, приспіву і тональності, то вона і є переможцем.

– Дехто не розділяє ентузіазму від участі України у конкурсі в часи війни. Приміром, у 2015 році Україна не брала участі через агресію Росії на Сході та анексію територій. Чому, на вашу думку, цього разу ця участь важлива для нас?

– Та тут нема що говорити! Я не розумію тих, хто дискутує на цю тему. Однозначно, Україна має брати участь, особливо в ці часи. Ми ж виграли Євробачення у 2022 році! Британське місто Ліверпуль приймає нас на проведення цього конкурсу.

– Ми переможці, війна не завадила нам виграти конкурс, не завадить як переможцям виступати у Великій Британії. Це чергова можливість заявити про Україну на всю Європу.

– Під час минулого нашого інтерв’ю ви анонсували благодійний збір на антидронові рушниці для наших захисників. Збір приніс 5 млн грн. На що збиратимете тепер?

– На правах реклами повідомляю, ми продовжуємо наш збір (сміється). Ми збираємо і далі на антидронові рушниці, на наступну партію. Усі подробиці на сайті нашого гурту.

Антитіла

Я готовий про це казати всюди і багато (усміхається). Крім рушниць, наш фонд збирає кошти на підтримку дітей загиблих захисників 130 батальйону. Це 34 дитини, яким ми надаємо фінансову підтримку – юридичну і медичну.

– Ви з гуртом анонсували майбутній і єдиний цьогоріч концерт в Україні – у Львові у грудні. Як ухвалили рішення і чи готові морально до виступу?

– Морально ми готові, бо вирішили зібрати усіх тих людей, які давно вже просили і писали нам про концерт.

Хтось із артистів дає концерти, а ми ні. Ми вирішили зробити під кінець року ось такий виняток для всіх тих, хто скучив за нами за рік. Ну і, звичайно, вагома частина вилучених коштів з цього концерту піде на благодійність у наш фонд.

– Також у грудні у Львові відкриється музей гурту, де зібрані експонати за 14 років існування Антитіл. Що це буде за колекція і яка основна мета її презентації?

– Мета – це знову ж таки залучити кошти на благодійність. Показати нам там є що: це і артефакти з війни, і багато подарунків гурту, багато мерчу, якихось предметів, що пов’язані з роками історії Антитіл.

Це все буде виставлятися декілька тижнів до проведення концерту. Щось можна буде просто подивитися, щось навіть придбати.

– Ви і гурт неодноразово доводили своїм прикладом, як масштабно можна підтримувати Україну в нинішні часи. Втім, ви самі висловлювалися про тих лідерів думок світового масштабу, які своїми діями показують, наскільки вони відірвані від реальності війни.

Ви нещодавно писали у себе в Instagram про Папу Римського, що виправдовує окупантів і постійно закликає Україну до капітуляції. Є й інші приклади – Ілон Маск і його твіти про Крим. Чому прозахідні лідери думок займають таку, м’яко кажучи, непопулярну позицію?

– Давайте бути відвертими: всі ми живемо в своїй інформаційній бульбашці. І ця інформаційна бульбашка існує як у нас в країні, так і в Європі та США. Великий вплив на це має інтернет.

Якщо говорити про Маска, то є багато версій, чому він це зробив. Перша – в нього тоді тривала купівля Twitter і хтось йому міг докинути фінансів на це. А цей хтось міг бути зацікавленою особою. Друга версія – це могла бути жінка, найближче сімейне оточення, яке прямо впливає на людину. Не один уже був приклад, коли якісь американські експерти несуть єресь щодо війну в Україні, виправдовуючи росіян, а потім виявляється, що дружина в чолов’яги – росіянка.

Або так само було з солістом гурту Limp Bizkit, який почав в якийсь момент нести відбірний треш про війну в Україні. А дружина-то росіянка! На Маска теж може хтось впливати (усміхається). А третя версія, яку зі мною обговорював мій вітчим – дуже поважна людина, дипломат найвищого рівня, він каже, що у американців є поняття cutting losses. Воно означає, що за умов, коли все летить під три чорти, коли бізнес зазнає збитків, треба почати грати в якусь нову гру.

– У Маска це може бути мислення щодо війни в Україні: мовляв, треба зафіксувати збитки і зупинитися, щоб не стало гірше. Інакше кажучи, капітулювати, поки не пізно. А гірше, що очікує в своєму розумінні Маск, я підозрюю – це ядерна катастрофа, до якої світ несеться, з його точки зору.

Він теж у своїй бульбашці, ймовірно, що в цій бульбашці є російська пропаганда з її страшилками і шантажем. А Маск людина бізнесу, його бізнес теж певним чином залежить від ринку, від ситуації в світі.

Насправді ніхто з нас не знає справжніх причин. Як ми і не знаємо, що стукнуло в голову Папі Римському. Я схиляюся до того, що його позиція лояльності до росіян теж пов’язана з його оточенням, з бульбашкою, в якій він живе і не розуміє до кінця, що відбувається в Україні.

– Ви продовжуєте публікувати у соцмережах фото зі своїм батальйоном, ви постійно на зв’язку. Чи плануєте і надалі поєднувати службу та творчу діяльність, зокрема і концерти?

– Зараз наш батальйон перебуває в такому місці, де немає активних бойових дій. Не буду вдаватися в подробиці, але зима, служба – це все непросто. Там постійно є потреби, які ми з гуртом намагаємося закривати, їздимо туди до хлопців особисто нерідко.

І пан Залужний, наш головнокомандувач ЗСУ, дав нам дозвіл відлучатися, займатися творчою діяльністю, бути корисними завдяки благодійним зборам. Тому зараз більшу частину часу я проводжу або в Києві, або у Варшаві, зокрема для зйомок чи інтерв’ю.

– Як ваша родина продовжує переживати війну? Нещодавно ви вперше за довгий час ділилися знімками з донечкою. Як це страшно звучить, але діти звикли до війни?

– Я злітав до дітей і дружини на два тижні до США. Зарядив там і свою внутрішню батарейку, і їхню батарейку теж. Хочу прилетіти ще. Їм усім там важко далеко від дому.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Діти дійсно усвідомлюють, що іде війна, знають, де тато. А мама – Олена, їй в цих умовах із дітьми важко повноцінно займатися творчою діяльністю. Відстані в тисячі кілометрів не дають змоги ні записувати треки, ні знімати кліпи. Я їй дуже вдячний, що вона взяла на себе місію бути з дітьми зараз.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-21 11:45:27