Україна і світ

Місце незалежної України – в Європі: Дуда виступив у Києві на День Незалежності

Фото: Офіс президента

День Незалежності України – це в певному сенсі також День незалежності всієї центральної Європи, оскільки без незалежності України складно уявити безпечну і незалежну Польщу, Литву або інші країни регіону.

Про це заявив президент Польща Анджей Дуда в Києві на спільному з президентом України Володимиром Зеленським та прем’єр-міністром Литви Інгрідою Шімоніте заході з нагоди Дня Незалежності України у Києві.

Виступ Анджея Дуди у День Незалежності України

Він зазначив, що в Польщі це добре усвідомлюють, тому він радий, що “сьогодні зібралися тут разом”.

Зараз дивляться

Дуда наголосив, що для нього велика честь бути знову в Києві та відсвяткувати День Незалежності України разом із героїчним українським народом. Він додав, що Польща стоїть поруч з Україною від самого початку російського вторгнення.

За його словами, Польща і надалі надаватиме підтримку українській справедливій боротьбі аж до переможного її завершення.

— Понад 2 роки ви героїчно боретеся за свою країну і відстоюєте її незалежність. Платите найвищу ціну. Ціною крові, ціною життя. Будь ласка, пам’ятайте, що ви не самотні в цьому найбільш важкому випробуванні. Польща підтримує, і далі буде підтримувати вашу справедливу боротьбу аж до переможного її завершення, – сказав він.

Дуда наголосив, що сьогодні Україна бореться за свободу, а “поляки знають, що незалежність не дається раз і назавжди”. Він підкреслив, що місце незалежної України – в Європі.

— Своєю рішучістю, волею до боротьби, а сьогодні, на жаль, і своєю кров’ю ви довели, що ви вже давно належите до європейської родини. Польща не залишить вас у цій боротьбі, – заявив Дуда.

За його словами, у Польщі добре знають, що Україна “є частиною європейської спільноти впродовж століть”. Він також висловив переконання, що війна незабаром завершиться перемогою сил свободи над світом тиранії.

— Той факт, що Україна сьогодні проливає кров за свободу і суверенітет, а не обирає життя в тіні імперської політики Кремля, корениться в нашій спільній історії. Я в цьому глибоко переконаний, – сказав Дуда.

Він зазначив, що в польсько-українському минулому містяться “болючі сторінки”. Президент Польщі заявив, що ці сторінки “ми не стираємо та не забуваємо”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За його словами, ми хочемо будувати майбутнє, що ґрунтується на правді та щирому примиренні, адже братські народи зобов’язані це один одному.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-24 15:53:13