Україна і світ

Масові відключення електрики після удару РФ: які міста й регіони України залишилися без світла

У вівторок, 15 листопада, російські війська завдали нового масованого ракетного удару по території України. Під прицілом агресора знову опинилася енергетична критична інфраструктура. У зв’язку з цим по всій території нашій країні запроваджують екстрені відключення світла.

Факти ICTV зібрали, що відомо про відключення електрики у містах та регіонах України на цей момент.

Що каже влада та Укренерго

У компанії Укренерго поінформували, що під час нової ракетної атаки були пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури України. І найбільш складна ситуація – в північних і центральних областях.

Саме тому в цих регіонах та у Києві запроваджені аварійні відключення всіх категорій споживачів з 16:00.

– Ми не можемо поки що назвати повні масштаби пошкоджень. Є “прильоти” в нашу інфраструктуру в усіх регіонах країни, але найбільш складна ситуація в північних і центральних областях. У зв’язку з цим там вводяться в повному обсязі аварійні відключення всіх категорій споживачів. У місті Київ запроваджено спеціальні графіки аварійних відключень, – наголосили в компанії.

Наразі відомо, що російські окупанти випустили по території України понад 90 ракет. Як зазначив президент Володимир Зеленський, більшість ракетних ударів ворог завдав по енергетичній інфраструктурі.

– Знаю, що удари в деяких містах відключили енергетику, в багатьох містах нашої держави. Ми працюємо. Все відновимо, – заявив глава держави.

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко назвав ситуацію критичною. За його словами, вкрай важка ситуація в Києві. У зв’язку з цим Укренерго запровадило екстрені відключення електрики для збалансування енергосистеми та уникнення аварій у мережі. Графіки стабілізаційних відключень світла наразі не діють.

Тимошенко уточнив, що з понад 90 випущених ракет українська ППО збила понад 70. Однак було пошкоджено 15 об’єктів енергетичної інфраструктури.

Міністр енергетики Герман Галущенко назвав сьогоднішню атаку РФ по енергосистемі України наймасованішою з початку війни. За його словами, ця атака може вплинути й на енергосистеми сусідніх країн.

Де зникло світло: ситуація по регіонах

У Києві запровадили екстрені відключення світла. Графіки стабілізаційних відключень наразі не діють. У компанії ДТЕК повідомили, що це необхідний крок, щоб збалансувати енергосистему та уникнути аварій на обладнанні.

Мер столиці Віталій Кличко поінформував, що через масовану ракетну атак у місті без світла попередньо залишилися щонайменше половина клієнтів.

У Київській області також діють екстрені відключення електрики. Графіки стабілізаційних погодинних відключень наразі не діють. За даними голови Київської ОВА Олексія Кулеби, на території регіону діють серйозні обмеження електропостачання.

– На жаль, маємо прильоти в Київській області. Склалася критична ситуація з електропостачанням. Зазначу, що всі лікарні та об’єкти критичної інфраструктури працюють. Вони забезпечені альтернативним джерелом живлення. Також введені екстрені обмеження електрики. Спостерігаємо й проблеми зі зв’язком — користуйтеся національним роумінгом. Відновлювальні роботи тривають, – зазначив Кулеба.

У Вінницькій області ворог влучив в об’єкт критичної інфраструктури. Через це в багатьох районах Вінниці та області зникло світло. На деяких ділянках не працюють світлофори.

В обласному центрі знеструмлено одну із водопровідних насосних станцій, через що в мікрорайоні Старе місто зникло водопостачання. Станцію планують переключити на резервну лінію живлення. А поки ж вінничан закликали подбати про запас води.

Внаслідок атаки 80% Львова залишилися без світла. Через відсутність електроенергії тимчасово призупинено подачу тепла. Немає і гарячої води. Місцеві комунальники вже запускають дизель-генератори. В місті не курсують трамваї та тролейбуси. А мобільні оператори обмежили роботу частини сервісів, щоб заощадити електроенергію для можливості здійснювати дзвінки.

Відомо, що ворог вразив об’єкт критичної енергетичної інфраструктури на Львівщині. Cаме тому у Львові є проблеми з електропостачанням і перебої в роботі мобільних операторів. Без електроенергії також залишилися частина Яворівського, Золочівського та Червоноградського районів.

Наразі 90% Тернопільської області – без електроживлення. Місцева влада попередила людей про можливі проблеми зі зв‘язком. Мешканців регіону закликають підготувати павербанки та інші джерела живлення.

У самому Тернополі також перебої з електроенергією. Укренерго запровадило екстрені вимкнення світла. Мешканців міста попередили, що може зникнути мобільний зв’язок, а також закликали зарядити телефони і зробити запаси води. Через відсутність світла в Тернополі не працюють насосні станції місцевого водоканалу, а тому немає централізованої подачі води.

Міський голова Тернополя Сергій Надал попередив, що подача електроенергії може бути часткова і хаотична, а тому варто використовувати стабілізатори напруги (в разі їх наявності).

– Через обстріли вражені об’єкти, які виробляють і постачають електроенергію у Тернопіль. Тому немає світла у квартирах, виникають перебої з мобільним зв’язком, не працюють насосні станції, каналізаційна станція, котельні, світлофори, вуличне освітлення та інше, – розповів Надал.

Через відсутність електроенергії в частині Тернополя не працює система оповіщення про повітряну тривогу.

Росіяни сьогодні завдали ракетних ударів по критичній інфраструктурі Харкова та Чугуївського району Харківської області. Як поінформував голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, у населених пунктах області енергопостачання відсутнє. Є перебої з водо- та теплопостачаням.

– Світла немає ані в Харкові, ані в області, в жодному населеному пункті… Складно робити прогнози, але найбільш імовірно, що людям доведеться залишатися без світла, як мінімум, до ранку. Але працюємо, щоб якнайшвидше подати електрику, – наголосив Синєгубов.

Мер Харкова Ігор Терехов уточнив, що через пошкодження об’єкта критичної інфраструктури є проблеми з енергопостачанням у місті, зупинено наземний електротранспорт та метро.

У Хмельницькій області зафіксовано два прильоти. Через це в частині міста Хмельницький відсутнє електропостачання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Укренерго

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-15 21:36:33