Львівський портал

Львівські хірурги вперше самостійно здійснили пересадку кістки з гомілки в щелепу

Хірурги Національного реабілітаційного центру «Незламні», що у Львові, вперше самостійно провели операцію з реконструкції нижньої щелепи. Пацієнту пересадили частину кістки з гомілки. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

25-річний Андрій Грушко з селища Чкалове, що на Херсонщині. За професією – тракторист, але жодного дня не працював за цим фахом. Щойно йому виповнилося 18 років, Андрій вирішив доєднатися до війська. На початку повномасштабного вторгнення служив на Донеччині. Там 12 березня 2022 року уламок російського снаряду розтрощив молодому воїнові щелепу та мало не позбавив життя.

«Це був звичайний день на фронті. Ми тримали позиції та стежили за противником. В той час, коли прилетіло, я дивився в бінокль. Вибухова хвиля мене оглушила. Говорити я не міг, не міг зорієнтуватися в просторі, навіть не зрозумів, що сталося», – ділиться обставинами свого поранення Андрій.

Andrij 3

Чоловік лікувався майже 2 роки. Через отримане поранення він не міг нормально харчуватися. Зрештою, він звернувся до реабілітаційного центру «Незламні». Тут йому вставили у щелепу титановий імплант, однак, він не прижився.

Залишився ще один спосіб допомогти пацієнтові  –  замістити відсутній фрагмент його власною кісткою. Це одна із найважчих операцій у щелепно-лицевій хірургії. Адже, аби кістка прижилася треба ювелірно з’єднати купу маленьких судин  –  завтовшки всього з людську волосину.

Львівські спеціалісти спільно з американськими колегами місії FACE to FACE вже не раз успішно виконували такі мікрохірургічні втручання. Так, наприкінці минулої осені разом вони прооперували більше 10 військових з подібними травмами. Набутий досвід дозволив львівським щелепно-лицевим хірургам самостійно – без допомоги іноземних спеціалістів  – взятися за проведення такої складної реконструктивної операції. Першим пацієнтом став Андрій.

Команда лікарів на чолі з керівником Центру голови та шиї Олегом Ковтуняком забрала частину гомілкової кістки разом із м’язами та судинами і пересадила її в щелепу захисника. Медикам вдалося успішно зшити всі судини. Після чого хірурги закрили рану клаптем власної шкіри пацієнта. Ця складна мікрохірургічна операція тривала 14 годин. Кістка прижилася і вже через два тижні після відновлення обличчя Андрій зміг поїхати до дружини та маленького сина.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-02-19 18:56:34

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин