Лужна вода: для чого вона потрібна та як її приготувати в домашніх умовах
Властивості води можна перераховувати нескінченно: знімає головний біль, знижує розвиток серцево-судинних захворювань, стимулює роботу мозку та підвищує еластичність судин, нормалізує обмінні процеси, покращує стан шкіри, нігтів і волосся, сприяє зниженню ваги, захищає суглоби тощо.
Чимало людей залюбки п’ють звичайну воду, хоча є поширена думка, нібито лужна вода набагато корисніша. Факти ICTV вирішили розібратися у цьому питанні та з’ясувати, як приготувати питну лужну воду в домашніх умовах.
Що таке лужна вода
На відміну від звичайної води, яка зазвичай має показник рН 7, лужна вода має рН від 7,5 до 9. Однак pH – це не єдиний фактор, що визначає лужність. Більшість природних вод визначається тільки гідрокарбонатами кальцію і магнію, але їхній pH не перевищує 8,3.
Прихильники лужних продуктів та води вважають, що їхні детоксикаційні властивості знижують ризик розвитку низки захворювань, включно з раком і артритом, підвищують рівень енергії, зменшують запалення, а також мають безліч інших переваг для здоров’я.
Думка фахівців
Однак, попри численні дослідження, наразі немає жодних наукових доказів, що лужна вода корисніше за іншу. Експерти припускають, що це просто маркетингова фішка, адже немає сенсу збалансовувати рівень pH, оскільки організм жорстко регулює рівень рН крові, тож неможливо вплинути на нього за допомогою харчування.
Проте не має значення те, вірите ви в це чи ні, пити достатню кількість води нікому не завадить. Якщо вам цікаво спробувати лужну воду, є способи приготувати її самостійно, а не витрачати гроші на іонізатори води чи пластикові пляшки з джерел та артезіанських свердловин.
Як приготувати лужну воду в домашніх умовах: простий спосіб
Харчова сода є одним із найпопулярніших і найпростіших способів підлужнення питної води. Тож змішайте ⅛ столової ложки харчової соди з 220 мл очищеної води. Ретельно перемішайте суміш, щоб сода повністю розчинилася, перш ніж її випити.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Єдине, про що слід пам’ятати – харчова сода містить досить багато натрію. Отже, якщо ви стежите за споживанням солі, експериментувати й очікувати чудес не варто. Надто ж тим, хто має захворювання печінки та нирок. Звичайна вода добре очищає організм від токсинів.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-03 17:28:00