Україна і світ

Леніє Умєрова та Віктор Івчук: історія двох українців, звільнених з російського полону

Сьогодні, 13 вересня, з російського полону на Батьківщину повернулось 49 громадян України. Серед звільнених українців була цивільна дівчина Леніє Умєрова, а також Герой України, полковник медичної служби ЗСУ Віктор Івчук.

Івчук під час служби врятував у Маріуполі сотні військових та цивільних осіб від російської навали.

Водночас Умєрова намагалась потрапити до свого хворого батька у Криму, в рамках чого була захоплена в заручники росіянами.

Факти ICTV розповідають, що відомо про Віктора Івчука та Леніє Умєрову, яких вдалось повернути назад до України.

Віктор Івчук: біографія та що відомо про Героя України

Івчук Віктор Михайлович народився у 1983 році у Вінницькій області.

З 2014 року Івчук перебував в якості лікаря на Донбасі у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, обіймав посаду начмеда.

Під час штурму Савур-Могили Віктор Івчук отримав вогнепальне поранення, незважаючи на яке продовжував організовувати спецоперацію з евакуації десятків поранених побратимів.

За місяць до повномасштабного вторгнення РФ Івчук був переведений з Києва до Маріуполя на посаду командира 555-го військового шпиталю.

Колишній очільник Вінницької ОДА Сергій Борзов згадує, що з початку повномасштабного вторгнення РФ, завдяки командиру Івчуку Віктору та команді медиків шпиталю, було “врятовано сотні життів захисників Маріуполя та його мешканців”.

– Кількість поранених збільшувалась з кожним днем, а операції проводились під обстрілами в підвалах в касках і бронежилетах. Шпиталь постійно обстрілювали і бомбили ціленаправлено, – казав про Івчука Борзов.

У березні 2022 року в шпиталь, де перебував Івчук, влучила російська авіабомба, що змусило медперсонал закладу, разом із пораненими, розділитись на дві групи та шукати іншого місця. Перша з груп вирішила долучитись до військових та цивільних, що перебували на Азовсталі. Друга група, до якої входив і Віктор Івчук, шукала прихистку на металургійному комбінаті ім. Ілліча.

Фото: Військові медики України

Дружина Івчука пригадує свою останню телефонну розмову з чоловіком, яка відбулась у квітні 2022 року. Тоді у розмові військовий медик прощався з дружиною та сином.

Вже 11 квітня 2022 року указом українського президента Івчук Віктор Михайлович був відзначений званням Герой України. Втім, 12 квітня Івчука разом з особовим складом росіяни взяли у полон.

І лише сьогодні, майже через два з половиною роки полону, військового медика вдалось повернути додому.

Примітно, що крім звання Героя України із орденом Золота Зірка, Віктор Івчук також є першим військовим медиком, який свого часу отримав орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Леніє Умєрова: біографія кримської татарки, яку РФ взяла у заручники

Уродженка Криму Леніє Умєрова є кримською татаркою, яку росіяни взяли у заручники у грудні 2022 року, коли дівчина їхала до свого батька в Крим через грузинсько-російський кордон.

Дівчину, яка їхала з Києва, затримали безпосередньо на кордоні і формально звинуватили у тому, що вона порушила правила перетину держкордону РФ, оскільки вона не має паспорта держави-агресора. Згодом росіяни звинуватили Умєрову в шпигунстві.

Фото: Крим.Реалії

Брат Леніє, Азіз Умєров, каже, що від самого початку затримання правозахисники, рідні та близькі дівчини вказували, що її незаконно утримують, щоб звинуватити її у тяжкому злочині.

– Це міг бути екстремізм, тероризм або як вийшло – шпигунство, – казав Азіз Умєров в коментарі для Крим. Реалії.

Азіз додає, що цей крок з боку російської влади був “актом помсти за громадянську позицію”, яку Леніє проявила у 2014 році, відмовившись отримувати російський паспорт, будучи  при цьому уродженкою Криму.

– На весь автобус, який проїжджав кордон, моя сестра була єдиною, хто не мав російського паспорта. І це стало основною причиною її затримання, – казав брат Леніє.

Під час утримання у російських застінках родина Леніє могла спілкуватись з дівчиною лише листами, які дуже довго йшли, оскільки проходили декілька етапів цензури.

Батько Леніє, до якого їхала дівчина, незадовго до затримання дочки переніс серйозну операцію Сам він мав онкологію і дуже складно переносив ситуацію з арештом Леніє.

– У батька дуже серйозна ситуація зі здоров’ям. Нам вдалося домогтися стійкої ремісії, але про одужання не йдеться, – зазначав Азіз.

Згідно із російськими законами, за звинувачення у шпигунстві для Леніє Умєрової загрожував строк перебування за ґратами у 20 років. Втім, 13 вересня дівчину вдалось повернути з російського полону.

Джерела: Сергій Борзов, Військові медики України, Крим. Реалії

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Володимир Зеленський, Військові медики України, Крим. Реалії

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-13 20:03:12