Україна і світ

Квадробіка: що це за вид спорту та як його опанувати

Фото: Depositphotos

Останнім часом квадробіка стрімко набирає популярності серед дітей та підлітків по всьому світу. Дорослі занепокоєні, та чи варто їм хвилюватися і чи становить загрозу новий спортивний тренд.

Факти ICTV дізналися, що таке квадробіка, що це за вид спорту та чи можна його опанувати — читайте детальніше в матеріалі.

Що таке квадробіка — історія виникнення

Квадробіка — неофіційний вид спорту, який означає пересування або біг на чотирьох кінцівках.

Зараз дивляться

Назва походить від латинського слова quattuor, що означає чотири, та англійського aerobics — аеробіка.

За інформацією, квадробічний рух започаткував японський спринтер Кенічі Іто, який у дитинстві потерпав від булінгу. Однолітки дражнили його мавпенятком, але Кенічі Іто вирішив не боротися з прізвиськом, а навпаки, підіграти та зробити цей образ своєю перевагою.

Він вивчив рухи тварин та став автором методики пересування на чотирьох кінцівках. У 2008 році Кенічі Іто легітимізував своє захоплення та зафіксував його у Книзі рекордів Гіннеса, пробігши на чотирьох стометрівку лише за 18,58 секунди.

Після цього у спортивного руху, що імітує поведінку тварин, з’явилося чимало послідовників. Тренд швидко шириться світом, з’являються нові трюки й рекорди, а ролики про квадроберів збирають велику кількість переглядів.

Хто такі квадробери

Квадробіка — спосіб тренування, який допоможе привести тіло людини в тонус. Він поєднує в собі елементи аеробіки та калінестетики (фізичні вправи з вагою власного тіла). Вже багато десятиліть елементи квадробіки використовують у бойових мистецтвах по всьому світу.

Квадробери в Україні у цьому виді спорту пересуваються за допомогою ніг та рук. Тобто це вправа, коли людина швидко пересувається на чотирьох кінцівках, при цьому живіт має бути направлений вгору.

Спортсмени можуть виконувати різні вправи:

  • ходьба;
  • крокування;
  • стрибки;
  • спринтерський біг;
  • стрибки у висоту;
  • біг риссю тощо.

Але все має відбуватися за допомогою чотирьох кінцівок — рук та ніг.

Як навчитися квадробіці

Тренування з квадробіки включає комбінацію вправ, які націлені на чотириголові м’язи. Це можуть бути як традиційні вправи (присідання, випади, жим ногами), так і більш спеціалізовані рухи, такі як розгинання ніг і підняття литок.

На перший погляд, вправи можуть здатися смішними, але за умови регулярних занять цей вид спорту допомагає розвинути силу, гнучкість, витривалість і може значно зміцнити м’язи.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Проте не варто забувати, що квадробіка, як і будь-який вид спорту, може нести певні ризики для здоров’я, як-от сильне навантаження на суглоби та підвищений ризик травм. Тому займатися краще під наглядом фахівця.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-04 11:41:56