Україна і світ

Кулеба назвав можливий формат участі РФ у другому Саміті миру

Другий Саміт миру може відбутися в одній з країн Глобального Півдня. Щодо формату участі РФ – навряд чи Україна матиме прямі контакти з російською стороною.

Глава МЗС Дмитро Кулеба в інтерв’ю в ефірі телемарафону Єдині новини розповів, де і в якому форматі має відбутися другий Саміт миру.

Де може відбутися другий Саміт миру

– Ми справді налаштовані на те, щоб другий Саміт миру пройшов в одній з країн так званого Глобального Півдня, і тут є декілька якісних сильних гравців, які виявляють інтерес. Але дуже важливо, що час між першим та другим самітом не буде порожнім, – наголосив дипломат.

Зараз дивляться

Саме тому, за його словами, президент Володимир Зеленський у Швейцарії домовився з лідерами країн Європи, Латинської Америки та Африки про проведення у період між самітами тематичних заходів за кожним пунктом Формули миру для формування переговорної позиції.

– Тобто зараз буде дуже велика робота відбуватися, вона буде помітною у ЗМІ. Щоб вийти на другий саміт з максимально сильною позицією, яку підтримуватиме максимальна кількість країн, – пояснив Кулеба.

Формат участі РФ у другому Саміті миру

Міністр закордонних справ сказав, що Україна не хоче прямих контактів з російськими представниками, оскільки стратегічна мета РФ залишається незмінною – знищення Української держави.

– На шляху до другого Саміту миру треба буде вирішити дуже багато питань, зокрема щодо того, як будуть ці переговори структуровані. Але у нас є дуже успішний досвід переговорів щодо Чорноморської зернової ініціативи, – зауважив дипломат.

Він нагадав, що тоді Україна вела переговори з Туреччиною та ООН, а вони потім – з РФ, і угода відповідно підписувалася ними окремо з Україною та Росією.

Водночас Кулеба наголосив, що боротьба ведеться не лише фізично на фронті, а й дипломатично.

– І оці два шляхи мають зійтися в одній точці, і там буде мир, мир, після якого буде економічне відновлення України, – підсумував він.

Повномасштабна війна в Україні триває вже 849-ту добу.

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та карті повітряних тривог в Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-21 10:35:11