Україна і світ

Країни Об’єднаних Експедиційних Сил підтримують суверенітет та територіальну цілісність України

Про це у Facebook повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

«Країни Об’єднаних Експедиційних Сил залишаються непохитними у своїй підтримці суверенітету та територіальної цілісності України. Із лютого члени ОЄС були в авангарді надання дипломатичної, фінансової, гуманітарної та військової підтримки Україні на національному та міжнародному рівнях» – заява Міністрів оборони Об’єднаних Експедиційних Сил (ОЄС) – Данії, Естонії, Фінляндії, Ісландії, Латвії, Литви, Нідерландів, Норвегії, Швеції та Великої Британії за результатами зустрічі в Единбурзі 10 листопада 2022.

«Через вісім місяців після зустрічі в замку Бельвуар напередодні незаконного вторгнення росії в Україну, країни Об’єднаних Експедиційних Сил залишаються непохитними у своїй підтримці суверенітету та територіальної цілісності України. Із лютого члени ОЄС були в авангарді надання дипломатичної, фінансової, гуманітарної та військової підтримки Україні на національному та міжнародному рівнях. Об’єднані Експедиційні Сили також внесли значний внесок у зміцнення безпеки Північної Європи завдяки серії скоординованих заходів для посилення оборонних заходів.

9 листопада ми стали свідками того як військовослужбовці Об’єднаних Експедиційних Сил навчали українських військових у рамках міжнародної навчальної програми. Разом ми надаємо громадянам України навички, здібності та особисте спорядженням, необхідне для захисту їхньої Батьківщини.

10 листопада ми розглянули нещодавні події в рамках триваючого вторгнення та розглянули як наші країни повинні адаптувати свій внесок, щоб продовжувати надавати ефективну та довготривалу підтримку. За останні вісім місяців члени ОЄС надали значну військову допомогу. Ця підтримка тепер також буде спиратися на Міжнародний фонд для України, який фінансуватиме нові контракти на постачання необхідного обладнання для боротьби України.

ОЄС збільшили свою військову діяльність у Північній Європі у 2022 році, щоб забезпечити вищий рівень гарантій безпеки для наших членів і ширшого регіону. Під час нашої зустрічі, в Данії завершується навчання «Об’єднаний захисник 2022», під час якого учасники Об’єднаних Експедиційних Сил відпрацьовували наші колективні відповіді на нові загрози та потенційні кризові сценарії. Цього року ОЄС також розгорнули військові сили та надали практичні гарантійні заходи для Фінляндії та Швеції через їхній вступ до НАТО і ми залишаємося непохитними у своїй підтримці їхнього набуття статусу повноправних членів Альянсу.

Зустрічі Об’єднаних Експедиційних Сил розвивають як наше спільне розуміння подій, так і швидкість реагування на них, надаючи цінний внесок у регіональну та ширшу європейську безпеку. Сьогодні ми переглянули цей внесок і погодилися поглибити нашу співпрацю щодо гібридних загроз і захисту критичної національної інфраструктури, а також розвинути наше бачення довгострокового розвитку Об’єднаних Експедиційних Сил як ключового компонента безпеки Північної Європи: підтримка наших членів, забезпечення регіональних спеціальних та багатовимірних оборонних діяльностей, а також сприяння безпеці Європи як однієї з Рамкової національної концепції НАТО.

Лідери країн-учасниць Об’єднаних Експедиційних Сил планують зустрітися в Ризі, Латвія, у грудні та спільно продовжуватимуть цю роботу».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

ЗСУ вдячні за підтримку та допомогу Об’єднаним Експедиційним Силам.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-13 13:14:28