Україна і світ

Коли святкують Рош га-Шана у 2024 році та традиції свята


Рош га-Шана – це єврейський Новий рік, одне з найважливіших свят в юдаїзмі. Факти ICTV дізнавалися, коли Рош га-Шана у 2024 році та традиції цієї дати.

Коли святкують Рош га-Шана у 2024 році

Дата Рош га-Шана щороку припадає на різні дні. У 2024 році його відзначають з вечора 2 жовтня до вечора 4 жовтня. Це час для роздумів про минулий рік, покаяння і надій на майбутнє.

Рош га-Шана знаменує собою початок нового року за єврейським календарем. Це час для підбиття підсумків і постановки нових цілей.

Згідно з єврейською традицією, цього дня Бог судить весь світ і кожну людину окремо. Люди просять вибачення за свої гріхи й сподіваються на благословення в новому році.

Рош га-Шана: традиції

З Рош га-Шаною пов’язано безліч традицій і символів. Євреї у цей період:

  • їдять традиційні страви, наприклад, яблуко з медом (символ солодкого нового року), гранат (символ численних добрих справ) і круглий хліб хала (символ єдності);
  • проводять релігійні обряди з рогом барана (шофар), звук якого нагадує про божественний заклик до покаяння та оновлення. У синагогах під час святкової служби шофар звучить багаторазово;
  • чоловіки надягають на руку і голову молитовні ремінці під час ранкової молитви;
  • протягом двох днів свята виголошуються особливі молитви, що прославляють Бога, і просять прощення за гріхи.

Коли хасиди приїжджають в Умань

Щороку тисячі хасидів з усього світу здійснюють паломництво в українське місто Умань, щоби відсвяткувати єврейський Новий рік – Рош га-Шана. Це особливе місце для них, пов’язане з ім’ям засновника хасидизму, раббі Нахмана з Брацлава.

Хасиди зазвичай починають прибувати в Умань за кілька днів до свята Рош га-Шана. Точні дати змінюються щороку, оскільки місячний календар не збігається з григоріанським.

Навіщо хасиди приїжджають в Умань

В Умані розташована могила раббі Нахмана, якого хасиди вважають своїм духовним лідером і святою людиною. Відвідування його могили в дні Рош га-Шана вважається особливо благочестивим вчинком.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Хасиди вірять, що молитва на могилі раббі Нахмана має особливу силу і здатна зцілювати душі й тіла. Умань для хасидів – це не просто місто, а місце з глибоким історичним і духовним значенням. Тут вони відчувають зв’язок зі своїми предками.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-13 17:05:14