Львівський портал

Канада допускає направлення небойових підрозділів в Україну за певних умов

Міністр оборони Канади Білл Блер допустив можливість того, що канадські інструктори можуть повернутися в Україну для тренувань українських солдатів за певних умов. Про це міністр розповів у інтерв’ю виданню Toronto Star, пише Європейська правда.

Блер розповів про це у контексті останніх заяв президента Франції Емманюеля Макрона. Зазначимо, раніше Блер виключив можливість розгортання бойових підрозділів в Україні.

Угода про безпеку між Канадою та Україною, підписана минулими вихідними, передбачає, що Канада може повернутися до проведення навчань в Україні, «коли дозволять умови».

«Це має бути зроблено досить обережно й обмежено, з урахуванням можливості проведення тренувань», – сказав міністр в інтерв’ю газеті.

«Я не хочу розміщувати військовослужбовців Збройних сил Канади поблизу театру бойових дій, що могло б створити враження, ніби ми беремо на себе будь-який компонент бойової ролі», – додав він.

Блер зазначив, що канадські військові вже мають невелику присутність в Україні для захисту канадського дипломатичного персоналу, а також підготували тисячі українських солдатів в рамках операції «Юніфайтер» – хоча ця місія була перенесена з України в інші країни після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в 2022 році.

«Ми тренуємо українців скрізь, але я думаю, що було певне визнання того, що деякі з цих тренувань є складними, тому що важко вивезти людей з України для проходження тренувань», – сказав Блер, маючи на увазі переговори в Парижі на цьому тижні.

«Тож (були) деякі дискусії про те, чи можемо ми зробити це більш ефективно, і чи можливо це зробити в Україні», – додав він.

Блер сказав, що деякі країни висловлювали занепокоєння, що така операція «потенційно буде розглядатися як бойова, і я думаю, що був широкий консенсус, що це недоречно, і ми цього не робимо», – сказав він.

Нагадаємо, наприкінці лютого президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не можна виключати в майбутньому відправлення західних військ в Україну, хоча наголосив, що консенсусу між союзниками у цьому питанні поки немає.

За кілька днів після такої заяви Макрона міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне пояснив, що в України можуть направити французьких солдатів для допомоги, проте брати участь в бойових діях вони не будуть.

Додамо, що Еммануель Макрон також оголосив про створення «коаліції» для надання Україні ракет середньої і великої дальності, а також бомб.

Президент Володимир Зеленський, коментуючи висловлювання французького лідера Еммануеля Макрона щодо гіпотетичної ймовірності введення в Україну західних військ, заявив, що будь-які ініціативи у світі, які посилюють Україну, є хорошими.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-03-01 14:19:51

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин