Україна і світ

Кабмін повністю заборонив експорт товарів з України до РФ

Україна повністю заборонила будь-який експорт товарів до Росії. Таке рішення ухвалив Кабінет міністрів на засіданні 27 вересня.

Як поінформували в Міністерстві економіки, уряд ухвалив постанову Про заборону вивезення товарів з України на митну територію РФ.

Згідно з цим документом, вивезення з митної території України до РФ товарів за зовнішньоекономічними контрактами тепер заборонено.

Постанова діятиме до дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні, а також до припинення агресії з боку Росії.

– Ми продовжуємо санкційний тиск проти РФ. Ця постанова – ще один із багатьох інструментів економічного впливу… Хочу констатувати, що з початку війни експорт товарів до РФ де-факто було зупинено. Тепер це закріплено і на правовому рівні, – наголосила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

В міністерстві запевнили, що рішення про повну заборону експорту не матиме негативних наслідків для української економіки.

Так, згідно зі статистичними даними, з березня по червень 2022 року експорт українських товарів до РФ склав лише $4,2 млн. З них:

  • продукція з чорних металів на $4,189 млн;
  • хімічна продукція на суму $57,2 тис.

А, наприклад, у січні цього року, тобто до повномасштабного вторгнення російських військ, підприємства України експортували до РФ товари на $250 млн.

В Мінекономіки уточнили, що ембарго на експорт матиме позитивний вплив для українських компаній, які мали зобов’язання за контрактами перед суб’єктами в РФ. Тепер компанії зможуть обґрунтовано не дотримуватися контрактних умов та сконцентруватися на інших ринках.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На початку вересня Кабінет міністрів повністю заборонив експорт українського вугілля. А в червні було запроваджено заборону на експорт з нашої держави мазуту та газу українського видобутку.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-27 22:28:17

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин