Україна і світ

Історія лікаря-азербайджанця: пережив три війни та залишився в Україні

Азербайджанець Гусейн Махарамов за своє життя вже тричі пережив війну, кілька разів був поранений.

Гусейну Махарамову 65. Родом з Баку. Був військовим медиком під час протистояння в Нагірному Карабасі. 10 років тому одружився з українкою і переїхав до Луганська. Після окупації міста опинився у Кремінній, яку потім теж загарбали вороги.

Зараз дивляться

Місто методично знищували обстрілами і чоловік з родиною мусив рятуватися. Родина переїхала до Івано-Франківська, де кілька місяців він безкоштовно лікував переселенців. А нині знайшов роботу і працює сімейним лікарем.

– 90 відсотків українців не вірили, що Російська Федерація нападе, а я вірив. Я їх по Кавказу знаю. Знаю, що вони можуть робити, – сказав лікар.

Він розповів, що у 2014 не хотіли виїжджати з області. Знайшли прихисток і роботу у Кременній. Тепер від їхнього будинку вже нічого не залишилось. Як і від міста. Росіяни розбомбили геть усе.

Махарамов розповів, як спочатку сиділи в підвалі під час бомбування. Та настав момент, коли і в підвалі стало небезпечно.

 – І я дружина сказав, що потрібно йти,- згадує Гусейн.

Коли торік усією родиною 10 березня тікали з рідної домівки дорога через Бахмут весь час прострілювалась. Від чергового удару в машині вибило заднє скло.

– Удар – двоповерхового будинку немає. Я взяв праворуч. А потім ззаду удар. Шість ударів у нас було. Повний бак бензину, а ми сидимо в машині: моя теща и моя дружина.

У холодній автівці вони доїхали до Дніпра. Там лікареві Гусейну запропонували податися до Мюнхена, але він відмовився. І обрав Івано-Франківськ, бо тут колись жила його бабуся.

Знайшовши прихисток для родини – чоловік разом з волонтерами завантажився ліками і поїхав назад до Кремінної, рятувати тих, хто там лишився.

 – Люди мені пишуть, що, лікарю, ліків немає, аптеки немає, від тиску ліків немає – ми помираємо, – додав Махарамов.

Як повернувся назад у Франківськ, разом з дружиною пішов волонтерити. Три місяці лікар Гусейн безкоштовно оглядав, консультував та лікував таких же переселенців як і він.

Лікар-біженець Гусейн Махарамов має посвідку на проживання в Україні, а ще турецький і азербайджанський паспорти. Та полишати нашу країну не збирається, бо відчуває, що потрібен саме тут.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-19 12:49:26