Україна і світ

Інсульт у 40-річних: експерти про те, що треба знати і як діяти тим, хто став свідком


За офіційною статистикою кожні чотири хвилини в Україні стається інсульт.  Щороку  його виявляють у 140 тис. людей.

За майже три роки повномасштабного вторгнення інсульти в нашій країні помолодшали на 10–15 років. Причина — постійний стрес, погіршення сну та загострення хронічних серцево-судинних хвороб, які з часом призводять до інсультів, та їхніх наслідків.

Факти ICTV звернулися до експертів медичної інформаційної системи Helsi з проханням розказати, як треба діяти, коли став свідком інсульту у відносно молодої людини і що взагалі треба знати про інсульт у 40 років.

Інсульт: як його відчуває постраждалий і що бачать його родичі

Раніше інсульти пов’язували з дідусями та бабусями, але нині хвороба все частіше вражає навіть молодих людей.  Фахівці Helsi змоделювали, як приклад, історію інсульту очима постраждалого і очима близької людини, що стала свідком удару.

Історія з погляду Ольги. Раптом сильно заболіла голова. Ольга підвелась з дивану, відчула запаморочення і втратила рівновагу.

Подібне і раніше з нею траплялося, але невдовзі минало. Однак сьогодні стан погіршився.

Опустивши ноги на підлогу, жінка відчула оніміння нижніх кінцівок й нудоту. Ольга хотіла глянути на годинник, що лежав на тумбочці, але не могла підійняти правої руки. Тож заледве взяла годинник лівою.

Циферблат перед очима розпливався. Жінка ледь розібрала, котра година. Хотіла покликати доньку Анну, яка, було чутно, говорила з кимось телефоном у сусідній кімнаті.

Та вимовити доньчине ім’я ніяк не виходило. Ольга знесилено впала на диван. Їй було страшно. Вона розуміла, що у неї, ймовірно, стався інсульт.

Мати Ольги у 70 років теж його пережила. Та Ользі кілька місяців тому виповнилося лише 42.

ознаки інсульту

Історія Ольги очима Анни. Анна почула, що її матір сказала щось нерозбірливе і з важкістю впала на диван. А вона ж уже мала збиратись на роботу.

Донька зайшла до кімнати й побачила бліду Ольгу. Кутики рота та ока з правого боку обличчя були опущені.

Ольга намагалась щось сказати, однак не могла. Анна злякалася. Вона зрозуміла, що у матері інсульт. Лише вчора читала про його симптоми у нотатках здоров’я Helsi, на них вона натрапила, коли самостійно розшифровувала аналізи у застосунку.

Анна хутко набрала 103 й викликала швидку, розповівши про всі симптоми, що помітила у матері.

Диспетчер порадила чекати на медиків й бути поруч з Ольгою.

що робити до приїзду швидкої

Час, коли стався інсульт, має значення

Важливо зафіксувати час, коли ви помітили перші ознаки інсульту. Це надалі допоможе лікарям вирахувати “вікно терапевтичних можливостей”, аби розпочати лікування, спрямоване на порятунок частини мозку, де сталася закупорка судини (у випадку Ольги), або ж крововилив.

“Вікно терапевтичних можливостей” під час інсульту становить лише 4,5 години. Важливо, аби людині надали кваліфіковану медичну допомогу саме у цей проміжок часу. Тоді буде максимальна вірогідність повного відновлення після перенесеного інсульту.

Тож, фахівці Helsi наголошують, якщо ви виявили перші прояви хвороби, негайно, без зволікань викликайте швидку.

Особливості госпіталізації та хто сплачує за лікування

Швидка привезла Ольгу до лікарні, яка має договір з НСЗУ на надання послуг з лікування інсульту. Таких установ в Україні — 238. Вони працюють цілодобово, мають обладнання для комп’ютерної (КТ) та магнітно-резонансної томографії (МРТ), а також кваліфікований медичний персонал.

Людину з інсультом мають госпіталізувати лише у такий заклад, навіть якщо найближчий з них розташований далеко, навіть у іншій області.

Саме ці медичні установи можуть безоплатно надати послуги, що спрямовані на подолання наслідків інсульту.

хто сплачує за лікування інсульту

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо вам потрібна онлайн консультація щодо інсультів взагалі її також можна отримати й проконсультуватись з будь-яким спеціалістом. Сотні людей щодень обирають дистанційні консультації, оскільки це економить час лікаря та пацієнта.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-14 15:25:00