Грибна юшка: рецепт смачної карпатської страви
Хто був у Карпатах – знає, що чисте гірське повітря, густий ранковий туман та вершини карпатських гір забути неможливо!
А страви, ті самі, традиційні, смачні та поживні карпатські страви, спогад про які ми привозимо з подорожі додому?!
Саме про одну з таких страв будемо сьогодні говорити.
А чи знаєте ви рецепт грибної юшки? Чудової першої страви з карпатських полонин? Ми – так!
Карпатська грибна юшка – це справжнє диво, створене з найкращих дарів природи – лісових грибів. І хоча склад і рецепт грибної юшки можуть регіонально відрізнятися, є кілька ключових складників, які роблять цю юшку неповторно смачною.
Що робить грибну юшку такою унікальною
- Головний інгредієнт – це лісові гриби, які збирають у місцевих лісах. Від вибору грибів залежить основний смак та аромат юшки.
- Овочі. Українські господині додають у цю поживну першу страву моркву, картоплю, цибулю та інші овочі, щоб збагатити смак та користь.
- Сметанна заправка – це секретний інгредієнт, без якого карпатська грибна юшка втратить свій автентичний смак.
- Зелень та спеції. Петрушка або кріп, лавровий лист, чебрець та інші спеції додають неповторний аромат і глибину смаку.
- Любов. А ще є один найважливіший інгредієнт – це любов. Кожен кулінар, готуючи, вкладає душу і час. І страва, безумовно, віддячує усією своєю ніжністю та поживністю.
Отже, простий рецепт грибної юшки, яку можна приготувати в домашніх умовах – читайте нижче.
Як приготувати карпатську грибну юшку
Грибну юшку можна готувати як зі свіжих білих грибів, так і з сушених. Для тих, хто дотримується посту, замість сметани можна додати рослинні вершки (соєві або вівсяні). Звісно, оригинальність страви буде втрачена, але юшка все одно вийде смачна та поживна.
Інгредієнти:
- білі гриби свіжі – 500 г або 70 г сушених білих грибів
- вода – 2,5 л
- цибуля – 2 шт.
- морквина – 1 шт.
- картопля – 2-3 шт.
- сіль, мелений чорний перець, лавровий лист, горошини духмяного перцю, чебрець – до смаку
- олія – для смаження
- зелень для прикрашання – до смаку
Для заправки:
- сметана (не густа) – 300 г
- вершкове масло – 50 г
- борошно пшеничне – 2 ст. л.
Карпатська грибна юшка: рецепт покроково
Сухі білі гриби попередньо замочуємо на 2-3 години у холодній воді. Якщо гриби свіжі – їх треба підготувати. Спочатку гриби чистимо, видаляємо зайве, гарно промиваємо і нарізаємо.
- Свіжі або сухі білі гриби викладаємо у каструлю. Вливаємо 2,5 л води, додаємо лавровий лист, горошини перцю і варимо близько 20 хв.
- Картоплю, цибулю та моркву чистимо. Моркву натираємо на середній або грубій тертці. Картоплю нарізаємо кубиками. Перекладаємо картоплю і моркву у каструлю з грибами.
- Цибулю нарізаємо кубиками, смажимо на олії до напівготовності і також викладаємо у бульйон.
- Для заправки у сковороді розтоплюємо вершкове масло. Всипаємо борошно і гарно перемішуємо. Додаємо сметану і ще раз гарно вимішуємо. Тепер вливаємо грибний бульйон (1 склянку) і, помішуючи, робимо рідку однорідну масу.
- Лавровий лист із каструлі видаляємо. Заправку, помішуючи, вливаємо у каструлю і доводимо до кипіння.
- У грибну юшку додаємо сіль, перець, чебрець і готуємо ще близько 3-5 хв.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Карпатська грибна юшка готова. Під час подавання до столу прикрашаємо зеленню. Смачного!
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-20 18:43:00