Україна і світ

Грейпфрут при діабеті: ендокринолог розповіла, чи можна їсти


Серед найбільш популярних фруктів грейпфрут займає особливе місце — він не лише смачний, а й дуже корисний.

Але чи безпечний цитрус для людей із цукровим діабетом і чи може стати союзником у боротьбі з хворобою?

Про це Фактам ICTV розповіла лікарка-ендокринолог Діна Крилова.

Чи можна їсти грейпфрут при цукровому діабеті

Люди з діабетом можуть або не виробляти достатньо інсуліну, або бути стійкими до його дії, що призводить до підвищення рівня глюкози в крові.

Якщо діабет триває тривалий час, високий рівень цукру може завдати шкоди органам і тканинам.

Тому важливо, щоб люди з діабетом знали, які продукти можуть допомогти підтримувати рівень цукру в крові в нормі.

Грейпфрут та інші фрукти є відмінним вибором, оскільки вони зазвичай містять небагато вуглеводів і мають безліч корисних властивостей.

— Давайте розберемося, як грейпфрут впливає на рівень цукру в крові та чи можна їсти грейпфрут при цукровому діабеті, — каже Діна Крилова.

Грейпфрут має низький глікемічний індекс (близько 25), що робить його безпечним для контролю рівня цукру в крові.

Це дозволяє уникати різких стрибків глюкози. До того ж, м’якоть фрукту містить вітаміни і флавоноїди, які зменшують запалення і можуть покращувати чутливість до інсуліну.

Зокрема один грейпфрут – це 31,2 мг вітаміну С, що становить приблизно половину загальної рекомендованої щоденної дози.

Крім того, він багатий на клітковину, що уповільнює всмоктування цукру. А завдяки низькій калорійності (35-40 ккал на 100 г), грейпфрут сприяє контролю ваги, що важливо для людей із діабетом ІІ типу.

Водночас грейпфрут може впливати на метаболізм деяких ліків, як-от статини чи препарати для контролю тиску.

— Це відбувається через пригнічення ферменту CYP3A4 у печінці, що може призвести до підвищення концентрації ліків у крові, — пояснює лікарка.

Рекомендації щодо вживання цитрусу

Обмежте споживання грейпфрута до половини або одного фрукта на день, щоб уникнути ризиків і забезпечити максимальну користь.

Їжте грейпфрут як частину збалансованого раціону, поєднуючи його з білками та здоровими жирами. Наприклад, з некрохмалистими овочами, як-от брокколі або салат, а також з нежирним білком – куркою, тофу або яйцями.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви приймаєте препарати, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, щоб уникнути небажаних взаємодій.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-13 11:27:00