Грейпфрут при діабеті: ендокринолог розповіла, чи можна їсти
Серед найбільш популярних фруктів грейпфрут займає особливе місце — він не лише смачний, а й дуже корисний.
Але чи безпечний цитрус для людей із цукровим діабетом і чи може стати союзником у боротьбі з хворобою?
Про це Фактам ICTV розповіла лікарка-ендокринолог Діна Крилова.
Чи можна їсти грейпфрут при цукровому діабеті
Люди з діабетом можуть або не виробляти достатньо інсуліну, або бути стійкими до його дії, що призводить до підвищення рівня глюкози в крові.
Якщо діабет триває тривалий час, високий рівень цукру може завдати шкоди органам і тканинам.
Тому важливо, щоб люди з діабетом знали, які продукти можуть допомогти підтримувати рівень цукру в крові в нормі.
Грейпфрут та інші фрукти є відмінним вибором, оскільки вони зазвичай містять небагато вуглеводів і мають безліч корисних властивостей.
— Давайте розберемося, як грейпфрут впливає на рівень цукру в крові та чи можна їсти грейпфрут при цукровому діабеті, — каже Діна Крилова.
Грейпфрут має низький глікемічний індекс (близько 25), що робить його безпечним для контролю рівня цукру в крові.
Це дозволяє уникати різких стрибків глюкози. До того ж, м’якоть фрукту містить вітаміни і флавоноїди, які зменшують запалення і можуть покращувати чутливість до інсуліну.
Зокрема один грейпфрут – це 31,2 мг вітаміну С, що становить приблизно половину загальної рекомендованої щоденної дози.
Крім того, він багатий на клітковину, що уповільнює всмоктування цукру. А завдяки низькій калорійності (35-40 ккал на 100 г), грейпфрут сприяє контролю ваги, що важливо для людей із діабетом ІІ типу.
Водночас грейпфрут може впливати на метаболізм деяких ліків, як-от статини чи препарати для контролю тиску.
— Це відбувається через пригнічення ферменту CYP3A4 у печінці, що може призвести до підвищення концентрації ліків у крові, — пояснює лікарка.
Рекомендації щодо вживання цитрусу
Обмежте споживання грейпфрута до половини або одного фрукта на день, щоб уникнути ризиків і забезпечити максимальну користь.
Їжте грейпфрут як частину збалансованого раціону, поєднуючи його з білками та здоровими жирами. Наприклад, з некрохмалистими овочами, як-от брокколі або салат, а також з нежирним білком – куркою, тофу або яйцями.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви приймаєте препарати, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, щоб уникнути небажаних взаємодій.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-13 11:27:00