Україна і світ

головні події війни за тиждень 21 – 27 квітня 2024

Наразі на фронті, за словами головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського спостерігається складна оперативно-стратегічна обстановка, яка має тенденцію до загострення. Більш детально про ситуацію на окремих напрямках, успіхи України за цей тиждень та прогнози, чого очікувати далі – читайте на Фактах ICTV.

Засідання Рамштайн-21

26 квітня відбулось 21-е засідання Рамштайн, на якому ключовими темами були – ППО, бронетехніка й артилерія для Сил оборони. Важливим підсумковим рішенням стала заява США про передання Україні пакету військової допомоги на $6 млрд.

Також від голови Пентагону Ллойда Остіна пролунало важливе повідомлення про роботу над постачанням Україні винищувачів F-16. Крім того, він не виключив відправку Україні додаткових систем Patriot з боку США.

Зараз дивляться

– Цей Рамштайн продемонстрував, що стратегічні партнери чують нас, а те, що нам потрібно – вони дають. Задачі, пов’язані із забезпеченням, вони вирішили і це найголовніше, – говорить військовий оглядач Олег Старіков.

Ситуація на фронті

Наразі противник нарощує наступальні дії по всій лінії фронту, за виключенням Південого фронту.

– Ситуація по всій ділянці фронту така, що наприкінці квітня-на початку травня може виникнути загроза екскалації, – говорить експерт.

Найгарячіше, за його словами, наразі на Покровському напрямку  – там ситуація навіть більш важка, ніж біля Часового Яру, оскільки на ділянках Очеретиного, Новокалинового тощо немає міцних оборонних укріплень.

– Ситуація стабільно важка. Наразі головна задача командування – цей фронт стабілізувати. На Покровському напрямку навіть важче, ніж біля Часового Яру. Оскільки на Часовому Ярі є оборонні укріплення і природні –  канал Сіверський Донець – Донбас. Це стримує наступальні дії противника.

А на ділянці Очеретиного, Новокалинового небезпечно, оскільки противник одночасно йде й на північ, й на південь, – каже Олег Старіков.

Зокрема, за словами речника оперативно-стратегічного угруповання військ Хортиця Назара Волошина, більша частина Очеретиного – під контролем ЗСУ, там тривають важкі бої.

Як зауважив Олег Старіков, наразі Україна кинула всі сили на те, щоб стримувати дії противника й завадити йому просуватися на цих ділянках.

– Однак важливий момент – навіть якщо ворог прорве лінію оборони, він далеко не зайде. Максимум окупанти просунуться на 30-40 км, а далі зупиняться, оскільки у РФ немає відповідних оперативних та стратегічних резервів.

Також вони боятимуться ударів по флангам. У нас є час, за який ми повинні швидко перекинути всю необхідну зброю, а також підготувати підрозділи до виконання дій, згідно планів Генштабу, – говорить військовий оглядач.

02 2

Важливо зазначити, що, як інформує Олег Старіков, РФ у наступ ще не пішла, оскільки для цього у них наразі немає передумов на оперативно-тактичному рівні. Тож зі сторони України найголовніше зараз стабілізувати фронт.

На Куп’янському напрямку після двох місяців затишшя ворог почав проявляти активність, зокрема біля Крохмального.

– Але такі дії РФ там пов’язані зі спробами України перекинути резерви з Куп’янського напрямку на Очеретине Донецької області.

Загалом фронт знаходиться у позиційному стані, перебуває у глухому куті. Зараз ворог намагається розтягнути війська по всій лінії фронту та знайти наші слабкі місця. Це він робить для того, щоб не дати нам перекинути резерви з менш активних у бойовому плані напрямків на ті ділянки, де тиснуть окупанти, – додав Олег Старіков.

На інших ділянках фронту схожа ситуація, відносне затишшя спостерігається лише на Південому фронті.

– Противник нарощує наступальні дії по всій лінії фронту, за виключенням Південого фронту, починаючи від Кринок та закінчуючи Оріховим. Ось там затишшя, – наголошує військовий оглядач.

01 2

Допомога США для України

Головною подією тижня можна назвати схвалення Конгресом США допомоги Україні у розмірі понад $60 млрд. Так, близько $49,9 млрд будуть спрямовані на оборонні видатки.

Однак тепер, за словами військового оглядача, головне, щоб ця техніка якнайшвидше надійшла на фронт.

– Допомога від США ще повинна надійти в Україну – а на це потрібен час. Необхідно зробити все, щоб швидко доправити виділену допомогу нашим військам. Війни виграють генерали та правильна логістика. Коли вся зброя буде доставлена на лінію бойового зіткнення, то діючі частини отримують необхідну номенклатуру для стримування дій ворога, – говорить Олег Старіков.

Також цього тижня США підтвердили передачу Україні ракет ATACMS. А такі надходження, за словами військового експерта, колишнього співробітника СБУ Івана Ступака, дадуть можливість вражати об’єкти ворога з високою доданою вартістю.

Знищення Ка-32 та ураження об’єктів в РФ

Як зауважив військовий оглядач Олег Старіков, до успіхів України на цьому тижні у політичному плані можна віднести Рамштайн.

– У тактичному плані я особливо не бачу успіхів ворога. Так, були відповідні контратаки, але вони проводилися для того, щоб стримати противника й не дати йому пройти, – зауважив військовий оглядач.

Також до успіхів України можна зарахувати проведені спецоперації зі знищення гелікоптера Ка-32 та ураження двох нафтобаз в Смоленській області, а також НПЗ у Краснодарському краї. Внаслідок останньої атаки один із заводів призупинив роботу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-28 09:00:53

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин